Korrea: Strīds ap Asanžu var ilgt gadiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Strīds ap tīmekļa projekta «WikiLeaks» dibinātāju Džūljenu Asanžu starp Ekvadoru un Lielbritāniju var ilgt mēnešiem vai pat gadiem, ja Londona neļaus viņam pamest vēstniecības ēku, paziņojis Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea.

«Skandālu var atrisināt jau rīt, ja Lielbritānija garantēs drošu ceļu. Pretējā gadījumā tas var ilgt mēnešiem vai gadiem, ja Asanža kungs nevarēs pamest Ekvadoras vēstniecību Londonā,» pavēstīja Korrea.

Viņš arī aicināja Lielbritāniju un Zviedriju sniegt garantijas, ka Asanžs netiks izdots trešajai valstij.

Slepena izvešanas plāna neesot

Savukārt kāds avots vēstniecībā avīzei «The Guardian» paziņoja, ka Ekvadoras varasiestādes neizskata un arī neizskatīs iespēju slepeni izvest Asanžu ārpus Lielbritānijas robežām.

Pēc avota teiktā, Ekvadora grib spēlēt godīgu spēli. «Mēs nekad nemēģināsim izvest Asanžu ar diplomātiskā pasta palīdzību vai piešķirot viņam speciālu pasi,» sacīja avots.

Paliks vēstniecībā, «cik ilgi vajadzīgs»

Viņš arī piebilda, ka diplomātisko patvērumu ieguvušais Asanžs var palikt vēstniecības ēkā «tik ilgi, cik vajadzīgs». «Varbūt astoņus gadus, bet varbūt divus gadsimtus,» sacīja avots.

Jau ziņots, ka Austrālijas pilsonis Asanžs jau vairāk nekā divus mēnešus ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm.

Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Ekvadora 16.augustā piešķīra Asanžam diplomātisko patvērumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu