Pilsonības referenduma iznākums atkarīgs no Ušakova (140)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Partijai «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL) ir izdevies savākt vismaz 10 tūkstošu cilvēku parakstu, lai būtu jārīko parakstu vākšana referenduma rosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. Politologs, sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis pauž uzskata, ka šīs akcijas norise lielā mērā atkarīga no Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) turpmākajām darbībām.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio atgādināja, ka Latvijā līdzīgos procesos ļoti svarīgs bijis kādas sabiedrības autoritātes viedoklis un iesaistīšanās. Piemēram, drošības likuma grozījumu gadījumā tā bija Vaira Vīķe-Freiberga, bet valodu referendumā «vilcējs» bija Ušakovs.

Arī šajā situācijā ļoti svarīgi, kurš būs tās «politiskais patrons». «Ar PCTVL ir stipri par maz. Partija, kam ir knapi 1%, nav vilcējs.»

Medijiem vajadzīga akcijas «seja», «personifikācija».

Arī šoreiz lielā mērā viss atkarīgs no Ušakova.

Ja Rīgas mērs skaļi pateiks, ka atbalsta šo akciju, var sagaidīt, ka «mašīna sāks strādāt šajā virzienā un vairāk kā ļoti iespējams, ka savāks 150 tūkstošus parakstu un referendums būs».

Taču, nonākot līdz referendumam, sāks darboties pretējs mehānisms - aktīva latviešu pretdarbība un mobilizācija.

Tas vainagosies ar sabiedrības polarizāciju.

Rajevskis netic, ka referndums beigsies ar to, ka nepilsoņi varēs vienā dienā vienkārši un automātiski kļūt par pilsoņiem. Drīzāk viss process nonāks sabiedrības polarizācijas plāksnē, kas ietekmēs nākamās vēlēšanas.

Vai Ušakovam šobrīd ir izdevīgi teikt jā?

Ušakovam šis ir viens no sarežģītākajiem lēmumiem.

Viņš Rīgas mēra amatā pēdējā laikā distancējies no šādiem jautājumiem, vairāk pievēršoties saimnieciskai darbībai.

Ušakova iesaiste šajā akcijā var viņam un viņa pārstāvētajam politiskajam spēkam arī kaitēt.

Taču «paklusēt» šajā gadījumā viņam neviens neļaušot. Būs spiediens gan no vienas, gan otras puses.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka partijai «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā», kurai nav pārstāvniecības ne pašvaldību, ne Saeimas līmenī, ir izdevies savākt vismaz 10 tūkstošu cilvēku parakstu, lai Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) būtu jārīko parakstu vākšana referenduma rosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Komentāri (140)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu