Pašu gatavotas lampas (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pašu gatavotas lampas ir pēdējā laika modes kliedziens, ar ko aizraujas ne tikai profesionāli mākslinieki

Gads rit uz otru pusi, viens divi, un klāt būs arī tumšie garie vakari, kad drūmās rudens noskaņas palīdz aizdzīt gaumīgs un pārdomāts mājas apgaismojums. Pārlūkosim savu mājokli, iespējams, ir vērts ko pamainīt, atjaunot vai pārvietot, lai dzīvot gaišāk! Meklējot gaismas ķermeņus konkrētai telpai, nedrīkst aizmirst par to savstarpējo saskaņu un sadarbību. Ja iespējams, vajadzētu izvēlēties viena dizainera darbus, jo autora individuālais rokraksts garantē vienotu stilu.

Tiem, kam paveicies, gaismu un siltumu mājoklī ienes liesmas kamīnā vai sprakšķoša uguns krāsnī, to nodrošina arī aizdegtas sveces, taču, ja tādu iespēju nav vai mājās ir mazi bērni, gaismu un omulību nodrošina griestu lampas, stāvlampas, kā arī sienas un galda gaismas ķermeņi. Tiesa, katram no tiem ir sava funkcija. Veikalos gaismas ķermeņu izvēle ir liela, bet skaistas un labas lampas ir dārgas. Taču

jauku gaismas ķermeni var uzmeistarot pats, turklāt tagad nopērkamas nekarstošas spuldzes, tādējādi mazinot ugunsnelaimju iespējamību.

Pašu gatavotas lampas ir pēdējā laika mode, ar ko aizraujas gan sabiedrībā prominentas personas un mākslinieki, gan gluži parasti ierindas cilvēki.

Evitai Mīļajai ir sava frizētava, ko viņa iekārtojusi un veidojusi franču stilā, taču gaismas ķermeņiem piešķirts austrumniecisks motīvs. Salona centrālā lustra ir daļēji pašas darināta, un daudzi, kas ver durvis, izbrīnā nočukst: «Vou!»

Bieži vien vecos šķūnīšos un pažobelēs iespējams atrast interesantas lietas. Liekot lietā iztēli, var iegūt skaistas, modernas lietas. Tā noticis arī ar Evitas lampu. «Šī stikla lampa deviņdesmitajos gados atceļojusi no Turkmenistānas. Tad tā saimniekiem apnikusi un viņi to aiznesuši uz šķūnīti, noliekot pie citiem krāmiem. Taču man tā uzreiz iekrita acīs, jo bija no stikla, zināju, ka izdomāšu kaut interesantu,» stāsta Evita.

Galva ilgi nebija jālauza. Evita iegādājās daudzšķautņu stikla gabaliņus un ar metāla āķīšiem sāka veidot virtenes. Tad tās ar āķīšu palīdzību piestiprināja pie stikla lampas, piešķirot tai greznuma efektu. Necilais gaismas ķermenis ieguva apjomu un pasakainu skaistumu. «Grūtākais bija virtenes piestiprināt tā, lai lampa negāztos uz vieniem vai otriem sāniem. Nedaudz pacietības, un viss izdevās!» priecājas Evita.

Uzmeistaro pats

Lampas var darināt no auduma, papīra, plastmasas, diegiem, lupatiņām un dažādiem citiem materiāliem, galvenais nosacījums: lai kupols neaizdegas, jālieto nekarstošās spuldzītes. Ja lampu veidojat no karstumizturīgā papīra, tam jābūt silikonizētam no tās puses, kura ir tuvāk siltuma avotam. Piemēram, cepampapīrs ir silikonizēts no abām pusēm. Tas ir gan baltos, gan brūnos toņos, un, tos abus kombinējot, rezultāts būs vēl iespaidīgāks.

Šoreiz piedāvājam uzmeistarot lampas kupolu no linu diegiem, tas būs dekoratīvs gaismas objekts un telpā radīs romantisku noskaņu. Tās var būt arī parastas bumbas, ar kurām dekorēt pagalmu, viesību telpas, turklāt kupola darināšanā ar prieku iesaistīsies arī bērni.

Nepieciešams

◆ Kokvilnas diega kamoliņš (var izmantot dziju, smalku virvi)

◆ PVA līme

◆ Balons

◆ Plastmasas trauciņš

◆ Lāpāmadata

◆ Gumijas cimdi

◆ Nesakarstošā spuldzīte

Darba process

Balonu piepūš tik lielu, cik vēlas kupolu. Aizsien galu.

Paņem kokvilnas kamoliņa diega galu un iever adatā. Ar adatu iedur plastmasas spainīša sānos pašā apakšā (kāda puscentimetra augstumā) un izver to cauri pretējā malā. Kad diegs izvērts, adatu ņem nost.

Spainītī ielej PVA līmi – tik daudz, lai līme pārsegtu diegu. Jābūt tā, lai, verot diegu cauri spainītim, tas iemērktos līmē.

Uzvelk cimdus un ar līmi noklāto diegu haotiski tin ap balonu. Iztin visu kamoliņu. Skatās, cik blīvu vēlas abažūru. Kad darbs pabeigts, ņem aiz balona gala un pakar to virs avīzes vai bļodas, lai nožūst (var ieslēgt vienmērīgā režīmā ventilatoru). Var gaidīt arī ilgāk – tad diegu tinums pats atlec no balona.

Uzmanīgi pārliecinās, vai tinums nekur nav pielipis pie balona. Ja ir, uzmanīgi to atdala. Kad balons un kupols ir atsevišķi, balonu pārdur un pa spraugu uzmanīgi izņem. Abažūrs gatavs! Ja vēlas kādu konkrētu toni, to var nopūst ar krāsu. Izgriež nepieciešamo caurumu elektrības vadam ar spuldzīti.

Bumbas ir ļoti interesants elements telpu dekorēšanai. Diegu kupolu var papildināt ar pogām, pērlītēm, spalvām, sausiem ziediem, mežģīnēm, tillu.

Lampu ABC

Griestu lampas

Galvenais gaismas avots telpā. Tās ir ar visdažādāko formu un materiālu kupoliem. Lielu abažūru lampas ieteicamas telpās ar pietiekamu griestu augstumu, jo zemākās var traucēt pārvietoties. Lampu iespējams novietot virs noteiktas mēbeles, piemēram, ēdamgalda – vislabāk izmantot ar regulējamu vadu.

Lustras ir greznuma priekšmets. Mūsdienīgās telpās lietojamas ļoti pārdomāti. Mazāk tradicionāla stila piekritēji var atrast gaismas ķermeņus un sistēmas, kuras nosacīti iespējams dēvēt par griestu lampām, piemēram, ar gaismas avotu maskējošu speciālu audumu vai papīru var radīt vienmērīgu, izkliedētu apgaismojumu.

Stāvlampas

Galvenokārt izmanto kādas konkrētas vietas izgaismošanai. Parasti izvieto blakus dīvānam vai viesistabā. Šāds apgaismojums ir ērts lasīšanai vai, piemēram, adīšanai. Noderīgs arī mazu bērnu istabā, kur nepieciešams viegls, attāls gaismas avots.

Sienas lampas

Apgaismojums, ko izstaro sienas lampas, ir maigāks un intīms, parasti tiek izmantots guļamistabās. Atsevišķās telpās kalpo arī vispārējam apgaismojumam. Pēdējā laikā sienas lampas izmanto arī kā dekoratīvus elementus, kas pārvilkti ar speciālo karstumizturīgo papīru visdažādākajās krāsās.

Galda lampas

Šis gaismas avots kalpo darba zonā un tiek izmantots arī kā dekoratīvs elements un papildu apgaismojums kādā no telpas daļām, piemēram, guļamistabā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu