Kalnmeiers par Latvenergo, Daimler un «oligarhu» lietām (31)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atlikušajai «Latvenergo» amatpersonu krimināllietas daļai šogad jānonāk apsūdzību uzrādīšanai prokuratūrā, taču ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers neprognozē, kad līdz kriminālvajāšanai nonāks tā sauktās oligarhu un «Daimler» lietas.

Pašlaik visas trīs krimināllietas izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Ģenerālprokurors intervijā aģentūrai BNS teica, ka par šīm lietām un vēl citām apjomīgām krimināllietām viņš gribot sasaukt apspriedes. Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors jau ir pilnībā uzklausījis KNAB pārskatus par visām lietām, lai būtu skaidrība, kas tur notiek.

«Teikt, ka šīs lietas tiek novilcinātas, ir neobjektīvi. Problēmas, protams, ir un nevar teikt, ka viss gludi iet,» uzsvēra Kalnmeiers.

Lietas ir saistītas ar starptautiskās sadarbības lūgumu izpildi, un šo lūgumu atbildes kavējas. Ne visur tiek saņemti atpakaļ izpildīti šie lūgumi – vai nu pienācīgā kvalitātē, vai arī saprātīgā termiņā.

Nereti ir gadījumi, ka ārvalstis nemaz necenšas lūgumus izpildīt, jo nav vienkārši intereses to darīt, tamdēļ ka tas piesaista ārvalsts resursus un papildu darbu. Latvijas prokuratūra arī saņem citu valstu lūgumus, bet prokuratūra tos pildot, norādīja ģenerālprokurors.

«Par »Latvenergo« lietas atlikušo daļu ir pilnīgi skaidrs, ka tai šogad jābūt nodotai prokuratūrā. Gribētos, lai KNAB to izdara,» atzina Kalnmeiers.

Runājot par šo lietu, viņš atgādināja, ka likumā ir noteikti izmeklēšanas termiņi, kuru laikā ir jāpabeidz pirmstiesas izmeklēšana un jānodod lieta tiesai. Ja šie termiņi netiek ievēroti, tad jāatceļ gan drošības līdzekļi, gan arests mantai un īpašumam. Persona savu statusu – vienalga, apsūdzētā vai aizdomās turētā – gan saglabājot, bet viņai vairs nav ierobežojumu.

«Gribētu arī atgādināt, ka lieta ir apjomīga pati par sevi. Tā ir sazarota liela lieta – kā liels zirnekļa tīkls. Tā ir KNAB pastāvēšanas vēsturē lielākā un sarežģītākā krimināllietam un viņiem trūkst pieredzējušu darbinieku šādu lietu izmeklēšanā. Par »Daimler« un oligarhu lietu neņemos prognozēt, kad nonāks prokuratūrā. Oligarhu lietai gan ir pagājis vismazākais termiņš, jo maijā apritēja tikai gads, kopš kriminālprocess ierosināts,» klāstīja ģenerālprokurors.

Prokuroriem ir dots uzdevums regulāri sekot līdzi šo lietu izmeklēšanai un dot norādījumus. Viņiem lieta jāpārzina, lai varētu īsā laikā uzrādīt apsūdzības, paskaidroja Kalnmeiers.

Ģenerālprokurors par šo lietu izmeklēšanu spiedienu neizjūt un domā, ka neviens to arī nedarīs, pat tad, kad lietas nonāks prokuratūrā.

«Neviens politiķis vai uzņēmējs jau nav tāds muļķis, lai tagad sāktu zvanīt un nāktu pārliecināt. Spiedienu jau var izdarīt caur masu medijiem, piemēram, sākt prokurora nozākāšanu. Nav jau grūti, vajag tik organizēt,» uzsvēra Kalnmeiers.

Skaļākās krimināllietas, kas jāiesniedz tiesā

Jau vēstīts, ka saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu.

KNAB nesen daļu no lietas nodeva kriminālvajāšanai prokuratūrā. Prokuratūra izdalītajā kriminālprocesā apsūdzību pagaidām uzrādījusi divām no trīs amatpersonām.

Oligarhu lietā pērn pavasarī KNAB veica kratīšanu vairākos uzņēmumos un valsts iestādēs. Kratīšana veikta Ventspils un Rīgas domēs, brīvostas pārvaldē, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā īpašumā Puzē, laikrakstā «Diena», «Mediju namā» un citviet.

«Daimler» lietu KNAB ierosināja 2010.gadā par to, ka Vācijas autobūves koncerna «Daimler AG» meitasuzņēmuma «Evo Bus GmbH» amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 autobusu «Mercedes Benz» iegādes organizēšanu Rīgas pašvaldības vajadzībām, izmantojot personu un firmu starpniecību, iespējams, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus nelikumīgiem maksājumiem valsts amatpersonām par iepirkuma nodrošināšanu.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu