MI5 šefs: «Arābu pavasaris» rada draudus Lielbritānijai (33)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā dēvētais Arābu pavasaris paplašinājis teritorijas, kuras grupējums «Al Qaeda» var izmantot, lai pārgrupētos, kā arī palielinājis pašmāju terorisma draudus Lielbritānijā, pirmdien paziņoja britu iekšējā izlūkošanas dienesta vadītājs.

Reģiona nestabilitāte, kuru izraisījuši nemieri arābu valstīs, radījusi labvēlīgu augsni «Al Qaeda», pirmdienas vakarā nolasītajā lekcijā atzina MI5 ģenerāldirektors Džonatans Evanss.

Dzīvo Lielbritānijā, bet aizraujas ar ekstrēmismu

Ir pierādījumi, ka Lielbritānijā mītošie islāmisti apceļo nemieru skartās valstis, meklējot apmācības bāzes un iespējas gūt militāro pieredzi, norādīja Evanss.

«Daži atgriezīsies Apvienotajā Karalistē un radīs draudus šeit,» piebilda izlūkdienesta šefs. «Tā ir jauna un satraucoša tendence, kas var kļūt vēl ļaunāka, notikumiem attīstoties.»

Ja arī «Arābu pavasaris» ilgtermiņā var nest labumu, mums jābūt gataviem īstermiņa riskiem, uzsvēra Evanss.

Mainās teroristu galvenā ietekmes zona

Viņš norādīja, ka «Al Qaeda» galvenā ietekmes zona no Afganistānas un Pakistānas pārbīdās uz Jemenu, Somāliju un Sāhelas zonu.

«Šķiet, ka no lielu un koncentrētu draudu laikmeta mēs pārejam uz laikmetu, kurā draudi ir mazāk monolīti, taču plašāki,» norādīja MI5 šefs.

Viņš arī atzina, ka šovasar Londonā notiekošās olimpiskās spēles ir teroristiem «pievilcīgs mērķis», taču vienlaikus Evanss pauda pārliecību, ka drošības spēki garantēs netraucētu spēļu norisi.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu