Autortiesību aizstāvji atbalsta Ls 500 minimālā soda atcelšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Autortiesību organizācijas atzinīgi vērtē Saeimas lēmumu atcelt normu, kas par mūzikas atskaņošanu bez licences noteica minimālo sodu 500 latu apmērā, tomēr norāda, ka prevencijas nolūkos neliela minimālā soda likme tomēr būtu vajadzīga.

«Par to, ka nav šīs minimālās robežas, mēs īpaši priecīgi neesam. Mēs tad labprātāk atgrieztos pie tās sodu sistēmas, kas bija pirms šīs strīdīgās sistēmas, kas stājās spēkā 2011.gadā. Pirms tam minimālais sods bija 50 latu,» sacīja Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) izpilddirektore Ieva Platpere.

Viņa norādīja, ka minimālie sodi līdz šim zināmā mērā kalpoja arī kā preventīvs pasākums.

«Laiks rādīs, kā notiks šo sodu piemērošana praksē,» teica Platpere un piebilda, ka administratīvajām tiesām, lemjot par naudassoda apmēru, būs jāvērtē pārkāpuma smagums.

«Pieņemu, ka deju klubam, kurā pasākums bez mūzikas nevar notikt vispār, nevajadzētu piemērot minimālo sodu [par mūzikas atskaņošanu bez licences]. Savukārt maziem veikaliņiem līdz 30 kvadrātmetriem, kā šis ziedu apmaiņas punkts, varbūt tiesa skatīsies citādi,» minēja LaIPA izpilddirektore.

Savukārt Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) izpilddirektore Inese Paklone aģentūrai BNS atzina, ka nesenā likumdevēja iniciatīva noteikti ir atbalstāma.

«Pret iepriekšējā soda (500 latu) lielo apmēru jau pirms tā noteikšanas mums bija iebildumi – tolaik vairākkārt vēsāmies pie likumdevēja, aicinot saglabāt iepriekšējo Administratīvo pārkāpumu kodeksa normu, kurā bija noteikta atsevišķa atbildība par autoru darbu publisko izpildījumu bez licences, un tā bija krietni mazāka – administratīvais sods tad bija no 50 līdz 100 latiem,» pastāstīja Paklone.

Jau vēstīts, ka Saeima 14.jūnijā pieņēma grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka par autortiesību pārkāpumiem, tostarp plašu rezonansi izraisījušo radio klausīšanos publiski bez īpašas licences, turpmāk likumā būs noteikts tikai maksimālais sods, atsakoties no minimālajiem sodiem – 200 latiem privātpersonām un 500 latiem juridiskām personām.

Par autortiesību pārkāpumiem un soda apmēriem sākās diskusijas, kad nelielam veikalam tika uzlikts 500 latu naudas sods, jo tajā skanēja radio bez autortiesību maksājuma. Tobrīd 500 latu naudas sods bija minimālais, ar ko varēja sodīt uzņēmēju.

Turpmāk likumā būs noteikts, ka par autortiesību pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz piecsimt latiem, bet juridiskajām personām — līdz pieciem tūkstošiem latu, konfiscējot autortiesību un blakustiesību pārkāpuma objektus un to nesējus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu