Tunisija izdod Lībijai Kadafi režīma pēdējo premjeru (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisija svētdien izdeva Lībijai Muammara Kadafi režīma pēdējo premjerministru Bagdadi al Mahmudi, paziņoja Tunisijas premjera Hamadi Džebali preses sekretārs.

Mahmudi jau ir atvests uz Lībiju un tur tiek turēts ieslodzījumā Tieslietu ministrijas un tiesu policijas uzraudzībā, sacīja Lībijas premjerministrs Abdelrahims al Kibs.

Tunisijas valdība lēmumu par Mahmudi izdošanu pieņēma 22.maijā pēc Lībijas solījuma nodrošināt Mahmudi taisnīgu tiesu un neaizskart viņu fiziski.

Lēmums par Mahmudi izdošanu izraisīja domstarpības starp Tunisijas prezidenta Monsefa Marzuki administrāciju un premjerministra Džebali valdību.

«Prezidents Monsefs Marzuki neparakstīja nekādu dekrētu. Šis lēmums radīs sekas attiecībām starp prezidenta administrāciju un valdību,» paziņoja prezidenta padomnieks Adnens Mansers.

Marzuki maijā bija pret Mahmudi izdošanu, ja Lībija negarantēs Mahmudi tiesības un taisnīgu tiesu.

Mahmudi bija Lībijas premjerministrs no 2006.gada līdz Kadafi režīma krišanai pērn augustā. Viņš tika aizturēts 21.septembrī Tunisijā Alžīrijas robežas tuvumā, un viņam tika piespriests pusgadu ilgs cietumsods par nelegālu ierašanos valstī, kuru atcēla apelāciju tiesa. Tomēr Mahmudi tika paturēts cietumā, jo bija saņemts Lībijas jaunās valdības pieprasījums viņu izdot, kuru tiesa vēlāk apmierināja, bet Mahmudi pārsūdzēja, pamatojoties uz to, ka Tunisijā viņš lūdzis bēgļa statusu un dzimtenē viņam draudot nāvessods.

Mahmudi apgalvo, ka neesot saistīts ar Kadafi režīma noziegumiem, par kuriem viņu grib tiesāt Lībijā.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» bija aicinājusi Tunisiju neizdot Mahmudi Lībijai, jo tur varot tikt pārkāpt viņa tiesības.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu