Bērziņš aicina izvērtēt jaunas HES būvi uz Daugavas (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka Latvijā būtu jāizvērtē jaunas hidroelektrostacijas (HES) būve uz Daugavas.

Bērziņš pirmdien intervijā portāla «diena.lv» raidījumam «Dienas rīts» atzina, ka pēdējā laikā aktuālās Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta diskusijas ietvaros Latvijā būtu jāizvērtē arī iespējas celt jaunu HES uz Daugavas. Viņš norādīja, ka Latvijai pirmām kārtām elektroenerģijas nodrošināšanā būtu jāizmanto vietējie resursi. HES būve, pēc Bērziņa domām, būtu ekonomiski pamatota.

Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs iepriekš gan norādījis, ka jaunas HES būvniecība uz Daugavas nav iespējama ūdens trūkuma upē dēļ.

Ziņots arī, ka Lietuvas valdība 9.maijā apstiprināja Lietuvas jaunās AES koncesijas līguma projektu, paredzot, ka Latvijai būs 20% akciju AES operatorfirmā, savukārt Lietuvai un Igaunijai ‒ attiecīgi 38% un 22% akciju, bet AES stratēģiskā investora Japānas «Hitachi» īpašumā nonāks 20% akciju.

Pēc tā apstiprināšanas Latvijas Ekonomikas ministrija pauda pārsteigumu, ka tas noticis bez saskaņošanas ar partneriem, un uzsvēra, ka neparakstīs nevienu saistošu dokumentu, līdz Lietuva nebūs atbildējusi uz vairākiem jautājumiem, tostarp par akciju sadalījumu.

Ziņots arī, ka sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

Pēc aplēsēm, rēķinot pašreizējās cenās, Visaginas AES izmaksās piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot procentos maksājamās summas, inflācijas un investīciju vērtības izmaiņu radītos izdevumus, kodolstacija Visaginā izmaksās 6,8 miljardus eiro (4,8 miljardus latu).

Lietuva jauno AES cels valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā , kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu