Rīgu pārpludina poļu zemenes (155)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī daudzviet Rīgas tirgos jau piedāvā Latvijā audzētas zemenes, tomēr vairums šobrīd nopērkamo sārto un garšīgo ogu ceļojušas no citām valstīm. Tā portāls TVNET novēroja, apmeklējot vairākus galvaspilsētas tirgus.

Nespēdami sagaidīt zemeņu laika pilnbriedu, kad Latvijā nogatavojas vairums zemeņu, daudz pircēju jau šajās dienās dodas uz tirgu, kur ievesto zemeņu klāsts ir ļoti plašs.

Pieejamas dažāda lieluma un kvalitātes zemenes - no pavisam maziņām un nedaudz iebojātām līdz lielām un vizuāli iespaidīgām ogām.

Būtiski atšķiras arī zemeņu cenas. Dažviet ievesto zemeņu kilograms jau nopērkams par latu, bet citviet par to jāmaksā pat pieci lati.

Pārsvarā ievesto zemeņu cena ir ap 2-4 latiem par kilogramu.

Kā zemeņu izcelsmes valsts visbiežāk minēta Polija. Dažviet pavīd arī Lietuvas un Grieķijas vārdi.

Gan Latvijā, gan ārzemēs augušās zemenes šobrīd ir saldas un garšīgas
Gan Latvijā, gan ārzemēs augušās zemenes šobrīd ir saldas un garšīgas Foto: LETA

Pircēji interesējas, kur zemenes augušas

TVNET apmeklējuma laikā ļoti daudz pircēju pirms zemeņu iegādes vēlas noskaidrot to izcelsmi. Darba dienas vakarā zemeņu pārdevējiem visbiežāk nākas atbildēt uz pircēju jautājumiem, kur zemenes augušas un no kurienes ievestas.

Dažbrīd šķiet, ka daļa pircēju neiedziļinās pārdevēju atbildēs un pērk iecerēto zemeņu daudzumu neatkarīgi no tirgotāju teiktā, kuri stāsta, ka ogas augušas tepat Latvijā vai arī vairākus tūkstošus kilometru tālajā Grieķijā.

Tirgū plašā klāstā nopērkami arī jaunā dārzeņu raža
Tirgū plašā klāstā nopērkami arī jaunā dārzeņu raža Foto: LETA

Vai ogas ir gana saldas?

Otrs jautājums, ko klienti cenšas noskaidrot pirms zemeņu iegādes, ir par to saldumu. «Vai odziņas saldas?», «Kuras zemenes ir saldākās?», «Vai pirmās ogas nav ļoti skābas?» šādi un līdzīgi jautājumi jāuzklausa katram ogu pārdevējam.

Zinot pircēju psiholoģiju, tirgotāji apgalvo, ka ogas šogad ir ļoti saldas. Un nav jau arī melots! TVNET pārliecinājās, ka jau

šobrīd nopērkamās zemenes ir saldas un garšīgas.
Rīdzinieki interesējas arī par citiem lauku labumiem
Rīdzinieki interesējas arī par citiem lauku labumiem Foto: LETA

Lai arī tirgos dominē ievestās ogas, arvien vairāk un biežāk parādās arī pašmāju zemenes. To cena gan pārsvarā ir ievērojami augstāka nekā ievestajām sārtvaidzēm.

Latvijā augušu zemeņu kilograms šobrīd Rīgā nopērkams par 4-12 latiem.

Ņemot vērā diezgan augsto cenu, pircēju interese par Latvijā audzētajām zemenēm ir mazāka nekā par ievestajām ogām.

Tirgo arī dažādus citus Latvijas produktus

Bez pirmajām vasaras ogām šobrīd tirgū plašā piedāvājumā arī vietējie zaļumi - dilles, loki, pētersīļi, baziliks u.c. Tie nopērkami gan sastādīti kastītēs un podiņos, gan sagriezti mazās buntītēs.

Daudzviet pircējus kārdina arī pirmie īstie tomāti un gurķi. Kā jau ierasts, Latvijā audzēto tomātu cenas svārstās ap 2-3 latiem par kilogramu. Gurķi gan lētāki - nopērkami jau par latu kilogramā.

Pēdējie maijpuķīšu ziedi smaržo ļoti saldi
Pēdējie maijpuķīšu ziedi smaržo ļoti saldi Foto: LETA

Uz Rīgu atceļojuši arī pirmie kartupeļi

Par gardām vakariņām mudina aizdomāties jaunie kartupeļi - gan pavisam mazi mazītiņi «cūkrāceņi», gan tik lieli, ka vakariņām pilnīgi pietiktu ar vienu vienīgu kartupeli.

Jauno kartupeļu cenas gan pagaidām nav visai draudzīgas - ap puslatu, latu kilogramā. Protams, turpat netālu nopērkama arī vecā kartupeļu raža. Tās cena daudz zemāka - ap 20 santīmiem kilogramā.

Kā lielu kārumu vairāki vecāki saviem bērniem iegādājas pirmās zaļo zirnīšu pākstis. Cena kilogramā gan pagaidām visai augsta.

Zaļo zirnīšu pākstis maksā ap 10 latiem.

Neskatoties uz augsto cenu, pircēju interese par zirnīšiem ir diezgan liela.

Bez tūdaļ mutē un vēderā liekamajiem pašmāju labumiem tirgos nopērkami dažādi stādi - gan tomātu un gurķu, gan ķirbju un kabaču, gan samteņu un atraitnīšu. Protams, ļoti daudz un dažādi petūniju un citu ziedu stādi.

Skaistākie no skaistākajiem ziediem

Un kur tad vēl plašais griezto ziedu klāsts! Šobrīd tirgū nopērkamas visu vasaru pieejamās rozes un neļķes, kā arī tikai šobrīd ziedošās maijpuķītes un nule atplaukušās magones.

No ziedu tirgotavām plūst tik salda, spēcīga un vasarīga smarža...

Dažviet aromāts ir tik spēcīgs, ka gribot negribot nākas aizdomāties par drīzajiem Līgo svētkiem.

Lai arī Jums izdevusies un vasarīga diena!

Kā ierasts, liela daļa no tirgos pārdotā, ir ievestās preces
Kā ierasts, liela daļa no tirgos pārdotā, ir ievestās preces Foto: LETA
Komentāri (155)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu