Ārstam, kurš palīdzēja notvert bin Ladenu, 30 gadi cietumā (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pakistāniešu ārstam, kurš ASV Centrālās Izlūkošanas pārvaldei (CIP) palīdzēja atrast savulaik meklētāko teroristu Osamu bin Ladenu, piespriests 30 - 33 gadus ilgs cietumsods, ziņo BBC.

Šakils Afridi tika notiesāts par nodevību, vadot viltus vakcinācijas programmu, kas bija tikai aizsegs informācijas vākšanai.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone aicinājusi Afridi atbrīvot, ņemot vērā, ka vīra rīcība bijusi ASV un Pakistānas interesēs.

Ārstam piespriesta arī 320 tūkstošus rūpiju (1920 latu) liela soda nauda. Ja tā netiks apmaksāta, viņa 30 gadus ilgajam cietumsodam papildus tiks pierēķināti vēl trīs gadi.

Bin Ladens tika nogalināts ASV īpašo vienību operācijā 2011.gada maijā. Pakistānas varas iestādes apgalvoja, ka par terorista dzīvošanu šajā valstī neko nezināja. Valsts to uzskatīja par starptautisku pazemojumu, pie tam apsūdzēja ASV tās suverenitātes pārkāpumā, ņemot vērā, ka operācija Pakistānā tika veikta slepeni un bez tās ziņas.

Drīz pēc notikušā Pakistāna arestēja ārstu Afridi, apsūdzot viņu sazvērestībā pret valsti.

2012.gada janvārī ASV varas iestādes atzina, ka ārsts strādājis ASV izlūku labā, vācot DNS paraugus, lai pārbaudītu bin Ladena klātbūtni. Publiski netiek atklāts, vai šīs pārbaudes ir saistāmas ar Amerikas veiksmi, bin Ladenu tiešām atrodot.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu