Zagorskis pieprasījis SAB izziņu par "čekas maisiem" (44)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas aktieru asociācijas valdes priekšsēdētājs Rolands Zagorskis Rolands, kurš 10.Saeimas vēlēšanās ar 22.numuru kandidē partijas "Daugava - Latvijai" sarakstā Vidzemes vēlēšanu apgabalā, ir pieprasījis Satversmes aizsardzības birojam (SAB) izziņu par savu atrašanos "čekas maisos".

Zagorskis  pastāstīja, ka SAB solījis izziņu sagatavot divu nedēļu laikā, pēc tam kopā ar juristiem tikšot izlemts, vai vērsties tiesā.

Jau ziņots, ka no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra sniegtās informācijas izriet, ka

septiņi 10.Saeimas vēlēšanu deputātu kandidāti varētu būt vai ir sadarbojušies ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju (VDK) kā šā dienesta aģenti.

Tas nozīmē, ka šīm personām nav aizliegts kandidēt vēlēšanās, taču sadarbības fakts ar LPSR VDK CVK būs jānorāda ziņās par kandidātiem, kas pieejamas vēlētājiem.

Deputātu kandidāti, par kuriem saņemti atzinumi, ka viņi ir vai varētu būt sadarbojušies ar bijušo LPSR VDK, ir "Saskaņas centra" deputātu kandidāts Ēriks Didrihsons, "Par prezidentālu republiku" deputātu kandidāts Aivars Saliņš, "Tautas kontroles" deputātu kandidāts Ēriks Tīrums, Zaļo un zemnieku savienības deputātu kandidāts Arvīds Ulme, Pēdējās partijas deputātu kandidāts Roberts Gobziņš, kā arī partijas "Daugava - Latvijai" deputātu kandidāti Aivars Āķis un Rolands Zagorskis Rolands.

Zagorskis noliedz, ka ir sadarbojies ar LPSR VDK. "Esmu tīrs un saulaini smaidu,"

teica Zagorskis.

Ja viņu ievēlēs 10.Saeimā, Zagorskis sola tikt galā ar veco lietu par "čekas maisiem". Tie esot beidzot jāsadedzina, vai arī Doma laukumā ir jārīko paraugprāva 4500 personām, kuras tiek uzskatītas par VDK aģentiem.

24 000 VDK aģenti

Totalitārisma seku dokumentēšanas centra informācija liecina, ka no 1953. līdz 1991.gadam ar VDK sadarbojās aptuveni 24 000 cilvēku, taču Latvijas valsts rīcībā ir tikai VDK kartotēka par 20.gadsimta astoņdesmito gadu periodu ar 4500 aģentu personas datiem.

Saeima divas reizes ir lēmusi par LPSR VDK aģentu vārdu publiskošanu, bet toreizējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga šo likumu divas reizes neizsludināja un atdeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Arī Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka "čekas maisu" atvēršana un bijušo Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu un ziņotāju vārdu publiskošana ir nokavēta, tas bija jādara uzreiz pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu