"Kaukāza emirāta" vadītājs Umarovs paziņo par atkāpšanos (28)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkaukāza islāmistu kaujinieku organizācijas "Kaukāza emirāts" vadītājs Doku Umarovs svētdien paziņoja par savu atkāpšanos no amata.

"Mēs esam vienprātīgi nolēmuši, ka es šodien atstāšu savu amatu," pavēstīja 46 gadus vecais Umarovs videoierakstā, kas ievietots interneta portālā "YouTube".

Jaunais "Kaukāza emīrs" būs Aslambeks Vadalovs, kuru Umarovs raksturoja kā "jaunāku un enerģiskāku".

"Tas nenozīmē, kas es aizietu no džihāda," uzsvēra Umarovs. Viņš arī solīja darīt "visu iespējamo vārdos un darbos", lai palīdzētu jaunajam "Kaukāza emirāta" līderim.

ASV Umarovu oficiāli atzinušas par teroristu

ASV varas institūcijas jūnija beigās oficiāli atzina Umarovu par teroristu, tādējādi paredzot sankcijas ikvienam uzņēmumam un organizācijai, kura viņam palīdzētu. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone pieņēma šādu lēmumu neilgi pirms Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva vizītes Vašingtona.

ASV lēmumu Umarovu iekļaut teroristu sarakstā atzinīgi novērtēja Krievijas amatpersonas. Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieks Anatolijs Safonovs norādīja, ka šāda ASV rīcība ļaus izsludināt Umarova starptautisku meklēšanu, kā arī izdot starptautiskus orderus, lai uzliktu finanšu, darbības un juridiskas sankcijas.

Krievija norāda uz saistību ar metro teroraktu

"Kaukāza emirāts" ir uzņēmies atbildību par teroristu pašnāvnieču sarīkotiem sprādzieniem Maskavas metro stacijās "Lubjanka" un "Kultūras parks" ("Park kuļturi"), kuros 29.martā dzīvību zaudēja 40 un ievainojumus guva vairāk nekā 70 cilvēki, kā arī par Maskavas-Sanktpēterburgas ātrvilciena katastrofu decembrī, kurā bojā gāja 26 cilvēki un vēl 100 guva ievainojumus..

Umarovs bija Čečenijas separātistu līderis kopš 2006.gada jūnija, kad Krievijas spēki nogalināja iepriekšējo separātistu līderi Abdulhamidu Saidullajevu. 2007.gada oktobrī viņš pasludināja sevi arī par "Kaukāza emīru".

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu