Kā Zatlers iesēdināja peļķē četrus politikas ekspertus no sešiem (147)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET. Avots: LETA/AFP

Maijs vēsturiski ir bīstams mēnesis Saeimai. 1934. gada 15. maijā Latvijas pirmais Ministru prezidents, kurš nekad nekļuva par likumīgu Valsts prezidentu, Kārlis Ulmanis, padzina Saeimu. 2011. gada 28. maijā prezidents Valdis Zatlers ierosināja atlaist Saeimu, ko vēlētāji lielā vienprātībā pēc nepilniem diviem mēnešiem arī izdarīja. Tuvākajās nedēļās dažādi eksperti vērtēs šos notikumus. Protams, daudz vairāk tiks diskutēts par otro. Tādēļ ir vērts pārbaudīt, kādos profesionalitātes augstumos ir paši politikas vērotāji.

Izrādās, ka pirms gada četri no sešiem politikas ekspertiem izgāzās kā vecas sētas. Tikai divi bikli uzdrošinājās bilst, ka "teorētiski" Zatlers varētu izdarīt to, ko izdarīja. Viens no kļūdainās prognozes autoriem turpināja ārdīties tālāk, līdz jaunākā sabiedrības aptauja uzskatāmi pierādīja, ka viņa ietekme ir neglābjami zudusi. Tāpat kā spēja saprast un prognozēt.

Eksperti par Saeimas atlaišanu: Tas nav reāli!

Šoreiz stāsts nav tik daudz par pašu Zatleru vai viņa vadīto Reformu partiju. Par viņu kvalitātēm dažādu kalibru eksperti ir runājuši gari un plaši. Šoreiz stāsts ir par pašiem ekspertiem. Par politiķiem liecina situācija valstī, paveiktais vai nepaveiktais. Par ekspertu darba kvalitāti liecina spēja pareizi novērtēt politiķus un politiskos procesus valstī. Pagājušā gada 28.maijs bija lielisks eksāmens tieši ekspertiem. 2011.gada 27. maijā Latvijas mediji izplatīja paziņojumu par nākošās dienas vakarā gaidāmo Valsts prezidenta ārkārtas uzrunu tautai. Loģiski, ka uzreiz saausījās dažādi speciālisti.

27. maija vakars un nākošās dienas rīts medijos piederēja ekspertiem, kuri centās apliecināt savu augsto profesionalitāti, prognozējot valstij svarīgus notikumus. Viens no pirmajiem savu viedokli pauda Latvijas politikas vērotāju veterāns, kurš sevi mēdz pieticīgi dēvēt par velosipēdistu, – Māris Zanders. 28.maija rītā Diena.lv publicēja viņa rakstu "Ko teiks Zaters?". Zanderam nebija pat šaubu – viņš rakstīja: "Skaidrs arī tas, ka Saeimas atlaišanu viņš (Zatlers) nerosinās. No vienas puses, nav jau it kā daudz ko zaudēt, bet no otras – Satversme to neļauj, plus Latvija maza valsts, kaut kā jādzīvo ir, rau, pat dzīvokli neievēlēšanas gadījumā valdība nav Valdim un Lilitai sameklējusi." (1)

Pēc kāda brīža ziņu aģentūrā BNS parādījās nākamās prognozes. Vēl diviem speciālistiem viss bija skaidrs. BNS rakstīja: "Procesu vērotāji un sabiedrisko attiecību eksperti Jurģis Liepnieks un Kristians Rozenvalds ir vienisprātis – šāda runa šobrīd ir bezjēdzīga. Tāpat eksperti stipri apšauba iespējamību, ka Zatlers varētu atlaist Saeimu." (2) Citus ekspertus jau iepriekšējā dienā aptaujāja ziņu aģentūra LETA. Politologs Ivars Ījabs braši iestūrēja tai pašā grāvi, kur iepriekšminētie. LETA citēja Ījabu: "Droši vien runa būs par to, ka Saeima nav attaisnojusi iedzīvotāju uzticību, bet tas, ka viņš varētu atlaist Saeimu, – tas nav reāli." (3)

Četru redzamu ekspertu prognoze īsi pirms Zatlera paziņojuma bija – "Saeimas atlaišanu viņš nerosinās", "šāda runa šobrīd ir bezjēdzīga" un "atlaist Saeimu – tas nav reāli". Tikai divi citi uzdrošinājās domāt savādāk. Politologs Juris Rozenvalds teica: "Tomēr nevar izslēgt, ka prezidents rosinās Saeimas atlaišanu." Līdzīgi prātoja arī Iveta Kažoka, sakot: "... teorētiski nevar izslēgt iespēju, ka viņš (Zatlers) varētu rosināt Saeimas atlaišanu".(3)

Liepnieka pērtiķis granātu kastē

Protams, eksperti tāpat kā politiķi ir cilvēki, kuriem gadās kļūdīties. Tomēr ir jāmēģina atšķirt, kur ir vienkārši neveiksmīga situācijas analīze, bet kur tā saucamā "vēlmju domāšana". Šajā ziņā īpaši izceļas Jurģis Liepnieks. Izskatās, ka viņš vienkārši neieredz Zatleru un šīs personīgās antipātijas aizēno skaidro saprātu. Jau iepriekš viņš nikni kritizēja Zatleru. 2010. gada februārī Liepnieks par Zatleru sprieda: "No politikas viedokļa viņš ir skumjš pārpratums." (4) Pēc viņam tik negaidītā Zatlera paziņojuma pagājušā gada 29. maijā Liepniek’ Jurģis moralizēja: "Zatleru motivēja kliedzošs savtīgums." (5) 2011. gada oktobrī intervijā Nra.lv bija vēl skarbāks, paziņojot: "Zatlers uzvedās kā pērtiķis, kurš ticis pie granātu kastes." (6)

Protams, Zatlers Latvijas politikā ir sagādājis ne vienu vien pārsteigumu. Ļoti dažādi vērtējamus. Tomēr atkal varam runāt par prognožu un reālo faktu atbilstību. Lai cik skarbs būtu Liepnieks, izskatās, ka tas nav atstājis nekādu iespaidu uz sabiedrības noskaņojumu. Tieši otrādi – lai kādas "granātas" "skumjais pārpratums" Zatlers būtu mētājis, rezultāts kārtējo reizi ir pilnīgi pretējs Liepnieka prognozētajam. Jaunākā sabiedrības aptauja liecina, ka pesimismam sabiedrībā ir tendence samazināties. Uzticība valdībai ir sasniegusi pirmskrīzes līmeni. Valdībai uzticas jau ceturtā daļa socioloģisko pētījumu firmas SKDS aptaujāto – 25%. Strauju uzticības kāpumu piedzīvojusi arī Saeima. Tagad tai uzticas apmēram 20% aptaujāto. Iepriekšējai Saeimai uzticējās vien 6–7%. (7) Tas nozīmē, ka sabiedrības uzticība politiķiem lēnām atgriežas un situācija objektīvi ir labāka nekā pagājušā gada maijā.

Uzmanīgi ar avotiem. Reizēm tie nāk no surogātziņu kanalizācijas

Protams, šobrīd nav vērts būtu pārāk lieliem optimistiem. Jaunā, "ārkārtas" Saeimas koalīcija un valdība strādā tikai apmēram pusgadu. Šobrīd grūti vērtēt ministru veikumu pēc reāli padarītā. Tādēļ īstā kritikas "smagās artilērijas" apšaude vēl tikai gaidāma. Šobrīd notiek pirmā taustīšanās – piešaudīšanās, meklējot koalīcijas un valdības "vājos posmus". Kad tie tiks atrasti, tad sāksies masīvi kritikas uzbrukumi.

Šajā gadījumā sabiedrībai ir jāspēj pareizi noteikt, kuri eksperti dara savu darbu kvalitatīvi, bet kuri mēģina paši ietekmēt politiku, uzspiežot sev vēlamus viedokļus. Dažādi mediji, izmantojot "pareizi orientētus" ekspertus un citus viedokļu līderus, reizēm mēģina veidot sabiedrības viedokli sev vēlamajā virzienā. Labi pārdomājot un sagatavojoties, tie var izraisīt pamatīgu "melnā PR" lavīnu, kas var aprakt ne tikai atsevišķus politiķus, bet arī valdību. Tādēļ vienmēr ir svarīgi izvērtēt arī ekspertu kvalitāti, reputāciju un ziņu avotus. Jo "avots" reizēm var izrādīties surogātziņu kanalizācijas truba.

Resursi internetā:

1. "Diena" 2011. gada 28.maijs. Māris Zanders "Ko teiks Zatlers?" http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/ko-teiks-zatlers-781358

2. "Diena" 2011. gada 28. maijs. "Eksperti kritiski par Zatlera runas jēgu" http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/eksperti-kritiski-par-zatlera-runas-jegu-781377

3. TVNET 2011. gada 27. maijā "Politologi: Maz ticams, ka prezidents rosinās atlaist Saeimu" http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/379212-politologi_maz_ticams_ka_prezidents_rosinas_atlaist_saeimu

4. NRA. 2010. gada 5. februāris "Liepnieks: Zatlers ir skumjš pārpratums" http://nra.lv/latvija/politika/15647-liepnieks-zatlers-ir-skumjs-parpratums.htm

5. Apollo.lv 2011. gada 29. maijs "Liepnieks: Zatleru motivēja kliedzošs savtīgums http://www.apollo.lv/portal/news/articles/239411

6. NRA. 2011. gada 21. oktobris "Liepnieks: Zatlers uzvedās kā pērtiķis, kurš ticis pie granātu kastes" http://nra.lv/latvija/58299-liepnieks-zatlers-uzvedas-ka-pertikis-kurs-ticis-pie-granatu-kastes.htm

6. TVNET. 2012. gada 6. maijā "Pieaugusi iedzīvotāju uzticība Saeimai un valdībai" http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/420608-pieaugusi_iedzivotaju_uzticiba_saeimai_un_valdibai

Komentāri (147)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu