Krāpnieku dēļ paliek bez karstā ūdens un iekuļas parādos (29)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Namu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Vidzemes nami", iespējams, krāpnieciskas darbības dēļ uz nedēļu bez karstā ūdens palika un iespaidīgos parādos iekūlās četras mājas Rīgā, Lāčplēša ielā 52/54.

Kā pagājušās nedēļas sākumā ārkārtas kopsapulcē pastāstīja mājas dzīvokļu īpašnieku biedrības valdes loceklis Mikus Vilsons, "Vidzemes nami" no iedzīvotājiem saņemtos maksājumus par komunālajiem maksājumiem ilgstoši nepārskaitīja pakalpojumu sniedzējiem - pamatā "Rīgas siltumam" un "Rīgas ūdenim", tajā pat laikā ar, iespējams, viltotiem dokumentiem maldinot dzīvokļu īpašnieku biedrību un apgalvojot, ka mājai ir vien nebūtiski parādi.

Pirms pāris mēnešiem notikušajā ikgadējā mājas dzīvokļu īpašnieku biedrības kopsapulcē "Vidzemes namu" pārstāvji apgalvoja, ka mājas finansiālā situācija ir laba - būtiski parādi esot vien trim no nepilna simta dzīvokļu īpašumu un to kopsumma esot pāris tūkstoši latu.

Jūnija beidzamajās dienās nama īpašnieku biedrības valdes locekļus sasniedza informācija, ka apsaimniekotāju stāstītais neatbilst patiesībai. Pie biedrības valdes vērsās parādu piedzinēji un atklājās, ka nama apsaimniekotājs jau ilgstoši nav norēķinājies par pakalpojumiem, kopsapulcē informēja Vilsons.

Sazinoties ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, atklājies, ka "Vidzemes namu" parāds par ēku kompleksu Lāčplēša ielā 52/54 "Rīgas siltumam" sasniedzis aptuveni 20 000 latu, bet "Rīgas ūdenim" - aptuveni 10 000 latu. Turklāt "Vidzemes nami" faktiski piesavinājušies nama remontdarbu fondā savāktos aptuveni 7000 latu un citus līdzekļus. Par komunālajiem maksājumiem nebija maksāts jau mēnešiem, lai arī nama iemītniekiem apgalvots pretējais.

"Vidzemes nami" pilnībā pieder Ingemāram Grēvelam, liecina "Firmas.lv" informācija. Grēvels pats dzīvo šajā namā un bija ieradies uz kopsapulci, lai skaidrotu situāciju.

Grēvels atzina, ka no nama iemītniekiem savāktā nauda ir izmantota tam neparedzētiem mērķiem, proti, darījumos, kas neesot izdevušies, gan sīkāk nepaskaidrojot, kur tieši līdzekļi aizplūduši. "Firmas.lv" informācija liecina, ka Grēvels bijis iesaistīts vairākos nekustamo īpašumu tirgus projektos.

Viņš izvairījās atbildēt uz jautājumu, vai tikuši falsificēti dokumenti par nama finanšu stāvokli.

Līdzšinējais nama apsaimniekotājs apkrāptajiem iedzīvotājiem atvainojās un solīja, ka centīsies parādus pret komunālo pakalpojumu sniedzējiem dzēst, lai ziemā nebūtu jāsalst. Viņš jau esot sācis parādus atmaksāt, taču dokumentālus pierādījumus saviem vārdiem par it kā veiktiem maksājumiem uzrādīt nespēja.

Grēvels atzina, ka "Vidzemes nami" drīzumā varētu kļūt maksātnespējīgi, tāpēc parādus viņš esot gatavs segt arī kā privātpersona - uzņēmuma īpašnieks. Grēvels solīja neizvairīties no saistībām un nepazust, norādot, ka šajā namā dzīvo gan viņš pats ar ģimeni, gan viņa māte, kuru viņam būtu morāli nepieņemami atstāt pārmetumu saņemšanai par dēla rīcību.

Nama dzīvokļu īpašnieku vidū īpašas ticības Grēvela solījumiem par viņa labo gribu segt parādus nebija, taču tika nolemts piedāvāt viņam parādu segšanas grafiku, kura pārkāpšanas gadījumā dzīvokļu īpašnieku biedrība vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs, lai tiktu sākts kriminālprocess. Paralēli varētu tikt mēģināts piedzīt arī neparedzētiem mērķiem izlietotos līdzekļus. Mājas iemītnieki gan neloloja lielas ilūzijas par to, ka no parādos ieslīgušā uzņēmēja būs kādas iespējas tiesas ceļā iegūt jel kādus līdzekļus, tādējādi parādus var nākties segt pašiem, par saņemto siltumu un ūdeni samaksājot divreiz.

Kopsapulcē tika nolemts nekavējoties pārtraukt saistības ar "Vidzemes namiem", izvēlēties jaunu apsaimniekotāju un sākt sarunas ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, kā situācijai rast risinājumu.

Vēl pirms sarunu sākšanas "Rīgas siltums" 22.jūlijā atslēdza karstā ūdens piegādi namu kompleksa ēkām, bet 29.jūlijā tā atjaunota, jo ar dzīvokļu īpašnieku biedrību panākta vienošanās par parādu segšanu.

Kā pastāstīja "Rīgas siltuma" Informācijas daļas vadītāja Linda Rence, namu apsaimniekotāja parāds par minētajām ēkām pašlaik sasniedz 17 000 latu. Pēc ilgstošiem brīdinājumiem un izveidotā parāda atmaksas grafika nepildīšanas "Rīgas siltums" pārtraucis siltumenerģijas piegādi.

Tagad saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu līgums par siltumenerģijas piegādi ar "Vidzemes namiem" pārtraukts un noslēgts ar dzīvokļu īpašnieku biedrību. No biedrības puses veikta daļēja iemaksa un panākta vienošanās par pārējās parāda daļas atmaksas grafiku, tādēļ siltuma piegāde ēkām Lāčplēša ielā atjaunota.

Rence norādīja, ka "Rīgas siltumam" neesot likumīgu tiesību iejaukties attiecībās starp apsaimniekotāju un dzīvokļu īpašniekiem, tomēr īpašnieki "Rīgas siltumā" varot regulāri interesēties par to, vai apsaimniekotājs tālāk pārskaita iedzīvotāju samaksāto naudu par siltumu.

Lai izvairītos no apsaimniekotāju negodīgas rīcības, "Rīgas siltuma" pārstāve ieteica vēlreiz pārlūkot apsaimniekošanas līgumus un centīgi sekot līdzi to darbībai, lai apkures sezonas sākumā nebūtu negaidītu pārsteigumu. Iedzīvotājiem vajadzētu biežāk lūgt apsaimniekotājus atskaitīties, turklāt "Rīgas siltumā" ir iespēja saņemt informāciju par nama finansiālo stāvokli.

Tāpat vajadzētu ievākt atsauksmes par apsaimniekotājiem, jo Rīgā visi apsaimniekošanas uzņēmumi esot "vairāk vai mazāk pazīstami".

Rence pastāstīja, ka siltuma piegāde pārtraukta vēl vienā namā, ko apsaimnieko "Vidzemes nami". Galvaspilsētā arī esot viena ēka, kurai šogad siltuma piegāde vispār nav veikta.

Kopumā namu kompleksā ir nepilns 100 dzīvokļu un nedzīvojamo īpašumu. Starp dzīvokļu īpašniekiem un nama iemītniekiem ir tādas sabiedrībā zināmas personas kā aktieris Vilis Daudziņš, māksliniece Džemma Skulme, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars, eksbaņķieris Uģis Zemturis, basketbolista Kristapa Valtera šķirtā sieva Signe Valtere. Namā atrodas Agra Blaubuka modeļu aģentūra.

Kā liecina "Vidzemes namu" mājaslapā atrodamā informācija, šis nav vienīgais uzņēmuma apsaimniekotais īpašums - uzņēmums saimniekojis arī namos Rīgā, Marijas ielā 23, Mazajā piena ielā 6 un Ūdens ielā 12, kā arī Jelgavā, Asteru ielā 14a.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu