Opozīcija: Sīrijas režīms vēlas izjaukt Annana plānu (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sīrijas valdība vēlas izjaukt ANO un Arābu līgas īpašā vēstnieka Kofi Annana miera plānu, šim nolūkam sākot izmantot arī terorismu, piektdien paziņojis opozīcijas līderis Burhans Galiuns.

«Režīms tagad cenšas nogalināt Annana plānu ar jaunu tehniku - terorismu,» paziņoja opozīcijas grupējumu koalīcijas - Sīrijas Nacionālās padomes (SNP) - prezidents Galiuns.

Jau ziņots, ka ceturtdien divos spēcīgos sprādzienos Damaskā dzīvību zaudēja vismaz 55 cilvēki, bet vēl aptuveni 400 tika ievainoti.

Opozīcija notikušajā vaino Damaskas režīmu, kas savukārt atbildību par sprādzieniem cenšas uzvelt opozīcijai.

Galiuns ir pārliecināts, ka teroraktu sarīkojusi Sīrijas prezidents Bašara al Asada valdība un ka varasiestādes sadarbojas ar teroristiem.

«Režīms ir ļoti cieši sadarbojies ar [teroristu organizāciju] »Al Qaeda«,» uzrunājot žurnālistus, norādīja Galiuns.

«Mēs esam ievērojuši šo sprādzienu laiku, spridzināšana sākās gandrīz tūlīt pēc tam, kad režīms izveda smagos spēkus no pilsētām, mēs domājam, ka te ir saistība,» viņš piebilda.

Ceturtdienas sprādzieni ir kļuvuši par asiņainākajiem uzbrukumiem Damaskā pēdējo 14 mēnešu laikā, kopš Sīrijā sākušies nemieri, un ir nopietni apdraud Annana centienus konflikta noregulēšanā.

Sprādzieni nogranda rīta sastrēgumstundā uz lielceļa līdzās drošības dienestu deviņstāvu ēkai, kurai eksploziju rezultātā sapostīta fasāde. Sprādzienos cieta arī vairāki apkārtnes dzīvojamie nami.

Kopumā tika detonēts vairāk nekā 1000 kilogramu sprāgstvielu, ko spridzinātāji bija ievietojuši automašīnās, apliecināja Iekšlietu ministrija.

Pēc sprādzieniem avārijas dienestu darbinieki piepildīja 15 maisus ar bojāgājušo cilvēku ķermeņa daļām.

Tika iznīcinātas arī aptuveni 200 automašīnas.

Asiņainos uzbrukumus nosodījusi gan ANO Drošības padome, gan Krievija un Ķīna, kuras līdz šim bloķējušas Rietumu pūles panākt lielāku spiediena izdarīšanu pret Asada valdību.

Jau vēstīts, ka padomes pieņemtajā paziņojumā visas puses Sīrijā mudinātas «nekavējoties un pilnā apmērā» ieviest ANO izstrādāto miera plānu, jo «īpaši attiecībā uz bruņotas vardarbības pārtraukšanu».

Arī Krievija un Ķīna katra atsevišķi aicināja visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses pārtraukt vardarbību un ievērot Annana plānu.

Tomēr Galiuns uzskata, ka šis plāns nav pietiekami spēcīgs un to pārāk viegli ignorēt.

«Ja režīms neīstenos plānu, tas netiks sodīts, un par to mēs bažījamiem. Asadas jūt, ka var izvairīties no plāna bez jebkādām sekām,» paziņoja Galiuns.

«Annana plāns nonācis krīzē. Ja Sīrijas režīms turpinās to izaicināt, ja turpinās izmantot terorismu un spridzināšanu, tas tiks nogalināts. Ja starptautiskā sabiedrība vēlas glābt Annana plānu, tai būtu jāsāk tagad. Tie, kuri mēģina nogalināt plānu, būtu jāsauc pie atbildības,» paziņoja Galiuns.

Viņš arī norādīja, ka visa reģiona interesēs būtu pieņemt rezolūciju Sīrijas jautājumā.

«Manuprāt ir skaidrs, ka Sīrijas krīze neattiecas tikai uz Sīriju (..). Tai ir daudzas reģionālas un starptautiskas dimensijas. Es domāju, ja Annana plāns izjuks, šis haoss un nekārtība var izplatīties ārpus Sīrijas valstīs, kas ir ļoti trauslas, bet stabilas, tostarp Libānā un Irānā,» paziņoja Galiuns.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu