Ventspilī pārrauta kabeļa dēļ iedzīvotāji palikuši bez sakariem (34)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Ventspilī pārrauta optiskā kabeļa dēļ daļa iedzīvotāju palikusi bez fiksētā un mobilā telefona sakariem, kā arī interneta. Pilsētā nedarbojas arī bankomāti.

Pašlaik no Ventas gultnes ir izcelts pārtrūkušā kabeļa gals Ventas labajā krastā, Pārventas pusē, aģentūru LETA informēja "Lattelecom" sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja Līga Bite. To kabeļa daļu, kas ir Ventas kreisajā krastā, neizdodas izcelt, tāpēc atrasts cits risinājums - tiks veidots tā saucamais iestiķis. Ar iestiķi tiks savienots izceltais kabeļa gals labajā krastā un kabelis tuvākajā Ventas kreisā krasta akā.

Divas brigādes jau ir gatavībā, lai sāktu kabeļa savienošanu. Tiesa, tas ir diezgan piņķerīgs process, tāpēc vēl nav zināms, cik ilgā laikā to varētu paveikt. Iepriekš tika pieļauts, ka bojājumu varētu novērst līdz plkst.23.

Ūdenslīdēji šovakar veidoja pagaidu konstrukciju, lai bojāto optisko kabeli varētu izcelt no Ventas gultnes, aģentūru LETA informēja "Lattelecom" sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja Līga Bite.

Pārrautā kabeļa dēļ neērtības izjūt galvenokārt pilsētas kreisā krasta iedzīvotāji, kur atrodas arī lielākā daļa pilsētas iestāžu. Pēc aptuvenām aplēsēm, telefona un interneta sakaru traucējumi ir aptuveni 3400 klientiem, informēja Bite. Pilsētas labajā krastā Pārventā iedzīvotājiem nav radušās tik lielas neērtības - telefona sakari un "Lattelecom" internets, atšķirībā no pilsētas kreisā krasta, Pārventā darbojas, taču nav iespējams izņemt naudu no vairākiem "Swedbank" bankas automātiem. Savukārt, piemēram, no "DnB Nord" bankomāta Pārventā naudu var izņemt, pārliecinājās aģentūra LETA.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils daļas komandieris Andris Šulcs, sakari pilsētā pārtrūka šodien ap plkst.12.30.

Pilsētā daudziem klientiem nedarbojas "Lattelecom" telefona sakari un daudzi bankomāti, ar traucējumiem šodien darbojās mobilie sakari "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) tīklā. Ziņu par traucējumiem "Bites" un "Tele2" mobilo sakaru tīklos nav, sacīja Šulcs.

Kā paskaidroja Šulcs, zvanot uz tālruņa numuru 112, iespējams izsaukt gan ugunsdzēsējus, gan neatliekamo medicīnisko palīdzību, gan policiju. Samērā ātri izdevies noorganizēt zvanu pāradresāciju - visi ventspilnieku zvani, zvanot uz 112, tiek pāradresēti uz Rīgu un Liepāju, no kurienes savukārt glābšanas dienesta darbiniekiem ar radiosakaru palīdzību sazinās ar Ventspils kolēģiem.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Ventspilī nedarbojas stacionārie telefoni daudzās iestādēs pilsētas kreisajā krastā - Ventspils domē, Ventspils slimnīcā, Ventspils Digitālajā centrā un citur. Domē darbojas tikai iekšējais tīkls, pa kuru darbinieki savstarpēji var sazināties, informēja Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļas vadītāja vietas izpildītāja Kristīne Duļbinska.

Ka informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta komunikācijas daļas pārstāve Liene Bundule, ar neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanu bojājumu dēļ problēmu nav, jo visi zvani, kas saņemti, zvanot uz 113, tiek pāradresēti uz Ventspils kolēģu mobilajiem tālruņa numuriem.

"Lattelecom" sabiedrisko attiecību nodaļas projektu vadītāja Līga Bite biznesa portālu "Nozare.lv" informēja, ka "Lattelecom" pārrauto 24 šķiedru optisko kabeli cer salabot "tuvākajā laikā".

Kā norāda Bite, kabeli sabojājuši AS "Latvijas Tilti" darbinieki, kuri, veicot Ventas tilta rekonstrukcijas darbus upes gultnē, "rupji pārkāpuši līniju aizsardzības noteikumus".

LMT Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Valdis Jalinskis sacīja, ka nedarbojas vairākas LMT bāzes stacijas Ventspilī, taču saņemti solījumi, ka sakari kuru katru brīdi tikšot atjaunoti. Savukārt "Tele2" sabiedrisko attiecību vadītāja Vita Sirica stāstīja, ka notikums Ventspilī nav traucējis "Tele2" sakarus, jo uzņēmumam esot dublētas līnijas, kas apkalpo Ventspils bāzes staciju tīklu. Savukārt "Bite Latvija" sabiedrisko attiecību konsultante Zane Bojāre pavēstīja, ka mobilo sakaru operators Ventspilī "Lattelecom" optisko kabeli neizmanto.

Optisko kabeļu infrastruktūrai, kuru Latvijā uztur "Lattelecom", "Latvenergo" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, ir liela nozīme mobilo sakaru operatoru darbā, jo sarunas un mobilā interneta sakarus ar radio sakariem pārraida tikai no lietotāju gala ierīcēm uz tuvāko bāzes staciju. Līdz sarunas partnerim tuvākajai bāzes stacijai signālu pārraide fiksētā tīkla vados un kabeļos, kurus mobilie operatori nomā. Nopietni bojājumi fiksētā tīkla infrastruktūrai tādēļ bieži arī skar mobilos sakarus.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu