Likuma, nevis spēka varu satiksmes drošībā! (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izvērtējot TVNET portālā publiskoto informāciju par autovadītāja Mārtiņa nedienām, kuram tika pieprasīts maksāt sodu par nelikumīga ceļa apzīmējuma neievērošanu, rodas bažas par atbildīgo institūciju pārstāvju tiesiskas valsts izpratni, savā viedoklī ar TVNET dalījās LAMB prezidents, Ceļu satiksmes drošības padomes loceklis Juris Zvirbulis.

Nav jābūt amatpersonai ar atbilstošu izglītību un profesionālo pieredzi, lai saprastu, ka jāievēro ir tikai tie likumdošanas akti, kas pieņemti likumīgā ceļā. Pret normatīvo aktu, šajā gadījumā ceļa zīmju un norāžu viltošanu ir aktīvi jācīnās, nevis jāaicina tos ievērot, uzskata Zvirbulis.

Konkrētajā gadījumā Slokas ielā 12 būtu jāturpina apstākļu noskaidrošana, lai izprastu, kā var ilgstoši funkcionēt nelikumīgs ceļa apzīmējums, pie kura regulāri soda autovadītājus. Jāpiekrīt, ka autovadītājam, kurš novieto savu spēkratu un nav informēts par ceļa zīmes nelikumību, tā būtu jāievēro, tomēr pēc situācijas noskaidrošanas sods būtu jāpārskata. Nesoda taču mūsu valstī, piemēram, par nelikumīgu instrukciju un citu normatīvo aktu neievērošanu! Domājams, ka Slokas iela 12 nav vienīgā vieta, kurā kāds likumpārkāpējs ir uzstādījis sev izdevīgu ceļa zīmi vai apzīmējumu. Konkrētā gadījuma  rūpīga izmeklēšana un publiskošana masu saziņas līdzekļos atturētu šādus darboņus no visatļautības. Aprobežojoties tikai ar fakta konstatāciju, ka nelikumīgā dzeltenā svītra ir mistiski „izgaisusi” un par tās pazušanu neviens neko īsti nezina, mēs varam nonākt situācijā, kad Latvijas pilsētās un novados atsevišķi „aktīvisti” sev vēlamās vietās būs izvietojuši dažādas viltus ceļa zīmes, visbiežāk, protams, braukšanas un stāvēšanas aizliegumus. Tajā pašā laikā būtu jāaicina pašvaldības savas kompetences ietvaros uzņemties atbildību ne tikai par ceļa zīmju uzstādīšanu, bet arī jau izvietoto zīmju likumības kontroli, uzsver LAMB auto kluba prezidents.

Šis ir kārtējais piemērs, ka autovadītāji mūsu valstī bieži vien ir pilnīgi neaizsargāti amatpersonu dažkārt absurdo lēmumu priekšā, un mediji bieži ir efektīvākais atbalsts, kas palīdz cīņā pret amatpersonu tuvredzību un subjektīvu izpratni.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu