ASV tiesa noraida prasību publiskot bin Ladena nāves foto (18)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV federālais tiesnesis noraidījis prasību prezidenta Baraka Obamas valdībai par pienākumu uzlikt publiskot foto un videomateriālus, kas saistīti ar starptautiskās teroristu organizācijas «Al Qaeda» ilggadējā vadītāja Osamas bin Ladena nogalināšanu pērn maija sākumā.

ASV sabiedriskā organizācija «Judicial Watch», kas uzrauga valdības darbu un cīnās pret korupciju, iesūdzēja tiesā Aizsardzības ministriju un Centrālo izlūkošanas pārvaldi (CIP), pieprasot publiskot jebkādus uzskates materiālus par 2.maijā notikušo ASV karaflotes specvienības SEAL operāciju Pakistānas pilsētā Abotabadā, kur viņš bija dzīvojis vairākus gadus.

Aizsardzības ministrija «neko neatrod»; CIP nepublisko

Aizsardzības ministrija paziņoja, ka nav atradusi nekādas fotogrāfijas vai videomateriālus par šo operāciju, savukārt CIP atzina, ka atradusi 52 šādus materiālus, bet atteicās tos publiskot, atsaucoties uz likumu par slepenu materiālu publiskošanu un citiem iemesliem.

ASV rajona tiesas tiesnesis Džeimss Bousbergs piekrita valdībai.

«Fotogrāfija var būt tūkstoš vārdu vērta,» teica tiesnesis, skaidrojot, ka

«tomēr šajā gadījumā ir pietiekami ar mutisku aprakstu par Osamas bin Ladena nāvi un apglabāšanu,

tādēļ tiesa nelems par jebkādu citu materiālu publiskošanu».

Publiskošana nestu risku

Viņš skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, apmierinot CIP un Pentagona argumentus par valsts drošības riskiem, ja fotogrāfijas tiks publiskotas.

2001.gada 11.septembra un daudzu citu teroraktu organizētāju bin Ladenu pērn 2.maijā slepenā operācijā Pakistānā ar šāvienu galvā nogalināja ASV jūras spēku specvienība SEAL. Lai viņa kapavieta nekļūtu par svētceļnieku galamērķi, viņš tika apglabāts jūrā, kas izraisījis sašutumu musulmaņu vidū.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu