Nelikumīga dzeltenā līnija. Bet sods jāmaksā vienalga (408)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pat ja ceļu apzīmējums ir uzklāts nepareizi, braucējam, kas to neievēro, ir jāmaksā sods. Tāda ir policijas atbilde portāla TVNET lasītājam Mārtiņam, kurš novietoja savu auto pie kāda cita patvarīgi uzklātas dzeltenās līnijas un kuram par to noteica 20 latu sodu. Savukārt pēc TVNET publikācijas par šo tēmu līnijas krāsotājs tiks sodīts, bet pati līnija - dzēsta. Sāks arī izmeklēšanu par policistu rīcību, iespējams, pašiem pārkāpjot noteikumus un nelikumīgi novietojot savus auto pie dzeltenās līnijas.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pievienots aktuālais Mārtiņa viedoklis, kā arī video, kurā redzams, kā policisti nelikumīgi novieto auto, un sižets par šo situāciju

Rīgas domes Satiksmes departamenta komunikācijas speciāliste Ieva Prauliņa portālam TVNET pavēstīja, ka ceturtdien departaments ir saņēmis vēstuli no policijas, kurā tā informē, ka par šo lietu ir sastādīts apskates protokols, kas kvalificēts pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 140. panta "Ceļu aizsardzības noteikumu pārkāpšana" pirmās daļas.

Apzīmējumu demontēs

Policija arī informēja, ka iespējamā vainīgā persona ir uzaicināta uz protokola parakstīšanu un paskaidrojumu sniegšanu. Tā kā izmeklēšanas process vēl turpinās, departaments ir veicis visus nepieciešamos priekšdarbus, lai

nākamnedēļ varētu patvarīgi uzklāto apzīmējumu demontēt par pašvaldības finanšu līdzekļiem un pēc tam izmaksu rēķinu iesniegt vainīgajai personai.

Prauliņa atgādināja, ka šīs dzeltenās līnijas uzklāšana pie ēkas Slokas ielā 12 nav bijusi saskaņota departamentā: "Līdz ar to kāds šo ceļa apzīmējumu ir uzklājis patvarīgi bez nepieciešamā ceļu pārvaldītāja saskaņojuma."

Apzīmējumi jāievēro, pat ja tie ir nelikumīgi!

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava portālam TVNET sacīja - Ceļu policijas inspektoram, konstatējot pārkāpumu un nosakot par to sodu, nav jākontrolē, vai ceļa zīmes un apzīmējumi ir likumīgi vai ne. Savukārt braucējam apzīmējumi un zīmes ir jāievēro, pat ja tās ir nelikumīgi uzklātas.

Tādējādi - pat ja cilvēks ap savu māju apkrāso dzeltenu līniju un viņa kaimiņš pie tās noliek mašīnu, policists kaimiņam var noteikt sodu.

Soda nauda šādā situācijā būs jāmaksā, Pildava teica un uzsvēra - pat ja ceļa zīme vai apzīmējums ir nelikumīgs, vadītājam saglabājas atbildība par to ievērošanu vai noteikumu pārkāpšanu.

Vienlaikus Pildava norādīja - arī patvaļīgi uzklātās līnijas autoram draud sods par savām nesaskaņotajām darbībām.

Luksofora signāls jāievēro

Ceļu policijas pārstāve minēja šādu piemēru: cilvēkam, piebraucot pie luksofora, nav jādomā, vai tas ir likumīgi uzstādīts. Braucējam vienkārši jāvēro luksoforā degošā gaisma un pēc tās jāvadās. Ja autovadītājs neievēros luksofora prasības, viņš tiks sodīts.

Policijas pārstāve arī atgādināja, ka neapmierinātais vadītājs par soda piespriešanu šādā situācijā var sūdzēties augstākstāvošam Ceļu policijas darbiniekam, ko Mārtiņš arī izdarīja. Ja šoferi neapmierina arī šī atbilde, viņš var vērsties tiesā, kā to plāno arī Mārtiņš.

Mārtiņš novērojis, ka ceļu policisti Slokas ielā regulāri pārkāpj noteikumus
Mārtiņš novērojis, ka ceļu policisti Slokas ielā regulāri pārkāpj noteikumus Foto: TVNET lasītāja foto

Pildava arī atklāja, ka pēc raksta portālā TVNET speciālisti pārbaudīs konkrēto ceļu policistu rīcības likumību, novietojot automašīnas pie dzeltenā ceļu apzīmējuma, iespējams, neieslēdzot bākugunis. Pēc noteikumiem ceļu policisti automobiļus var novietot arī stāvēšanai neatļautās vietās, bet tad jābūt ieslēgtam skaņas signālam vai bākugunīm.

Nav apmierināts!

Savukārt Mārtiņš, kurš vērsās pie TVNET pēc palīdzības, kopumā nav apmierināts ar šādu situācijas iznākumu, jo uzskata, ka amatpersonu atrakstīšanās ir tik ļoti apjomīga, ka tajā zūd jēga:

Mārtiņš vēl nav izlēmis, vai vērsties tiesā, kā viņš plānoja iepriekš, jo viņa draugi atraduši precedentus, ka līdzīgos gadījumos tiesa nospriedusi - sods vienalga ir jāmaksā, kaut arī ceļa apzīmējums bija nelikumīgs.

"Tā jau nav tikai mana personīgā problēma, tā ir visas sabiedrības problēma," viņš teica un piebilda, ka viņa rīcība būs atkarīga no turpmākām amatpersonu darbībām. Arī portāls TVNET sekos līdzi šai notikumu attīstībai un informēs Tevi, kas notiks ar šo dzelteno līniju, Mārtiņam piespriesto sodu, kā arī līnijas krāsotājiem.

Portāla lasītāja Mārtiņa viedokli par šo situāciju, kā arī viņa saraksti ar Satiksmes departamentu un Ceļu policiju, lūdzu, lasi šā raksta Resursos.

Ja arī Tev ir līdzīgas problēmas, kurās risinājumu saviem spēkiem vairs nevari atrast, aicinām vērsties pie portāla TVNET - centīsimies palīdzēt!

Komentāri (408)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu