Lietuva pavada mūžībā bijušo prezidentu Aļģirdu Brazausku (20)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuva šodien mūžībā pavada pirmo atjaunotās neatkarīgās Lietuvas tieši ievēlēto prezidentu Aļģirdu Mīkolu Brazausku, kas pēc ilgas slimības 77 gadu vecumā šķīrās no dzīves 26.jūnija vakarā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Brazausks apbedīts Viļņas Antakalnes kapsētas Prezidentu panteonā. Tas būs pirmais apbedījums šai panteonā.

Atvadu ceremonija sākās plkst.9 ar Misi Viļņas katedrāles bazilikā. Plkst.14 bijušā prezidenta šķirsts uz lielgabala lafetes tika pārvests uz Antakalnes kapsētu, to pavadīja Lietuvas Bruņoto spēku Goda sardzes rota. Procesijai varēja pievienoties visi, kas to vēlējās.

Brazauska bērēs piedalījās trīs pašreizējie un seši bijušie valstu vadītāji un daudzas augstas ārvalstu amatpersonas.

Uz bērēm ieradās Latvijas prezidents Valdis Zatlers, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

Pavadīt pēdējā gaitā bijušo Lietuvas prezidentu devās arī agrākie Polijas valsts vadītāji - Aleksandrs Kvasņevskis un Lehs Valensa, bijušie Latvijas un Igaunijas prezidenti Guntis Ulmanis un Arnolds Rītels, kā arī bijušie Somijas un Ukrainas valsts vadītāji Marti Ahtisāri un Leonīds Kučma.

Visu sēru pasākumu norisi tiešraidē translēja Lietuvas Nacionālais radio un televīzija.

Zināmu nesaprašanos un rūgtumu atvadu pasākumos gan ienesis Lietuvas Katoļu baznīcas vadības lēmums piemiņas Mises laikā liegt ienest aizgājēja šķirstu Viļņas katedrālē. Baznīcas vadība savu nostāju nav komentējusi.

Kā vēsta Lietuvas mediji, Brazauska atraitne Kristīna paziņojusi, ka viņa dievkalpojumā Viļņā nepiedalīsies un šai laikā dosies uz sava vīra dzimtās Kaišadores pilsētas baznīcu, kur arī notiks Mise.

Drīz pēc tam prezidentes Daļas Grībauskaites preses sekretārs Lins Balsis pastāstījis žurnālistiem, ka arī valsts vadītāja, domājams, nepiedalīsies Misē Viļņas katedrālē, bet būs klāt tālākajos piemiņas pasākumos.

Doties uz misi Kaišadorē nolēmuši arī Brazauska Sociāldemokrātu partijas biedri. "Cilvēki par viņu aizlūgs visā Lietuvā, un mēs to darīsim Kaišadorē," sacījis Seima deputāts, sociāldemokrāts Vītenis Andrjukaitis.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu