Kirgizstānā referendumā pieņemta jaunā konstitūcija (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Svētdien notikušaja referendumā Kirgizstānas iedzīvotāji nobalsojuši par jauno konstitūciju, paziņoja pagaidu prezidente Roza Otunbajeva.

"Par spīti visiem traucēkļiem jaunā konstitūcija ir pieņemta. Tauta ir apturējusi autoritāru un nepotisku valsts pārvaldi. Šodien cīņā par īstenu tautas valdību esam guvuši uzvaru," paziņoja Otunbajeva.

Kirgizstānas balsstiesīgie iedzīvotāji svētdien nobalsoja referendumā par jauno valsts konstitūciju, kas paredz būtiski ierobežot prezidenta un palielināt parlamenta pilnvaras, kā arī noteiks, ka prezidentu nevar ievēlēt uz diviem piecu gadu amata termiņiem pēc kārtas.

Balsošana notikusi bez starpgadījumiem.

Saskaņā ar provizoriskajiem datiem vēlētāju aktivitāte Kirgizstānā bijusi 55,7 procenti no nepilniem trim miljoniem balsstiesīgo iedzīvotāju, ārvalstīs - aptuveni 47 procenti Kirgizstānas pilsoņu, kuri savu balsi nodeva savas valsts vēstniecībās vai konsulātos.

Referendumā nepiedalījās ne bijušais prezidents Askars Akajevs, ne gāztais prezidents Kurmanbeks Bakijevs.

Oficiālie referenduma rezultāti jāpublisko septiņās darbadienās, taču Kirgizstānas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Akilbeks Sarijevs sestdien paziņojis, ka rezultātus varētu apkopot pat četrās dienās.

Jau vēstīts, ka opozīcijas protestu pārņemtajā Kirgizstānā 7.aprīlī demisionēja valdība un opozīcija izveidoja savu ministru kabinetu. Sadursmēs starp opozīcijas protestētājiem un miliciju Biškekā gāja bojā vismaz 85 cilvēki un vairāk nekā 1600 tika ievainoti.

Pēc vienošanās, kas tika panākta ar ASV, Krievijas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prezidējošās valsts Kazahstānas starpniecību, Bakijevs 15.martā atstāja Kirgizstānu, devās uz Kazahstānu, bet vēlāk ieradās Baltkrievijā.

Gāztajam prezidentam Kirgizstānā atņēma tiesisko imunitāti un izvirzīja apsūdzības vairākos smagos noziegumos, tostarp masu slepkavībā.

Kirgizstānas dienvidos kopš 11.jūnija notika sadursmes starp kirgīziem un uzbekiem.

Oficiālā informācija liecina, ka konfliktā dzīvību zaudējuši 275 cilvēki, ievainojumus guvis 2231 cilvēks. Kirgizstānas pagaidu prezidente Roza Otunbajeva atzinusi, ka upuru skaits varētu būt ap 2000.

Gandrīz visi bēgļi, kuri etniskajās sadursmēs starp kirgīziem un uzbekiem valsts dienvidos no vardarbības glābās, bēgot uz Uzbekistānu, ir atgriezušies Kirgizstānā.

Tiem bēgļiem, kuri atgriezās bez personu apliecinošiem dokumentiem, izsniegti pagaidu dokumenti, turklāt Kirgizstānas pagaidu valdība nolēmusi, ka pilsoņi drīkstēs balsot jebkurā viņiem pieejamajā vēlēšanu iecirknī.

10.oktobrī plānots rīkot Kirgizstānas parlamenta vēlēšanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu