Par pilsonību nepilsoņiem parakstījies pusotrs tūkstotis (29)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījies pusotrs tūkstotis pilsoņu, pavēstīja kustības «Par vienlīdzīgām tiesībām» koordinators Andrejs Tolmačevs.

Viņš stāstīja, ka šodien un 12.aprīlī trīs vietās Rīgā iedzīvotājiem būs iespējams parakstīties bez maksas, nemaksājot notāra atlīdzību. Šos maksājumus iecerēts segt no saņemtajiem ziedojumiem.

Martā liela naudas summa tērēta televīzijas reklāmās, kuras gan nav nesušas cerēto aktivitātes pieaugumu attiecībā uz parakstītāju skaitu. Konkrētu televīzijas reklāmās izlietoto naudas apjomu Tolmačevs gan nenosauca, jo to liedzot līgums ar mediju, taču solīja līdzekļu apriti norādīt atskaitēs, kuras kustībai «Par vienlīdzīgām tiesībām» būs jāiesniedz pēc gada.

Daļa ziedotāju esot anonīmi, jo daži uzņēmēji baidās no iespējamām represijām. Krievija aiz šiem ziedotājiem gan nestāv nedz tieši, nedz netieši, kā arī nesniedz pat morālo atbalstu, skaidroja kustības koordinators, atbildot uz jautājumiem par kaimiņvalsts lomu šajā procesā.

Viņš nedomā, ka jautājums, par ko tiek mēģināts rosināt tautas nobalsošanu, būtu vērtējams kā radikāls, jo iniciatoriem ir vēlme izpildīt Latvijas Tautas frontes (LTF) 1989.gada rudenī pieņemto programmu, kas paredzēja piešķirt pilsonību visiem, kuri saista savu dzīvi ar Latviju. Par to esot parakstījušies visi deputāti, kuri atbalstīja deklarācijas pieņemšanu par neatkarības atjaunošanu.

Tolmačevs pats nāk no Olaines, kur, pēc 1989.gada tautas skaitīšanas datiem, dzīvoja apmēram 30% latviešu. Taču šajā vēlēšanu apgabalā 1990.gada Latvijas PSR Augstākās Padomes vēlēšanās uzvaru guva LTF kandidāts, kas apliecina, ka par viņu balsoja arī cittautieši. Šis deputāts vēlāk esot balsojis pret saviem vēlētājiem, liedzot iespēju visiem uzreiz iegūt pilsonību.

Koordinators uzsvēra, ka parakstu vākšana nav vērsta pret latviešiem, bet notiek ar mērķi satuvināt Latvijas iedzīvotājus.

Kā ziņots, kustība «Par vienlīdzīgām tiesībām» aicina iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, liecina partijas «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» mājaslapā ievietotais paziņojums.

Tāpat kustības paziņojumā izteikts lūgums ziedot naudu, lai nodrošinātu notāru pakalpojumus tiem, kuriem pašiem nav nepieciešamo finanšu jeb 2,01 lata par vienu parakstu.

Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms. Ja tajā tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāsavāc 10% vēlētāju paraksti tautas nobalsošanas ierosināšanai. Pirmais parakstu vākšanas posms norisināsies līdz 2012.gada septembrim.

«Uzvarai referendumā mums nepieciešams savākt 230 000 balsu «par». Tas ir pilnībā reāli!» teikts paziņojumā.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu