Nogalināt Putinu (265)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas specdienesti aizturējuši čečenu izcelsmes vīriešus, kurus Kremļa TV (ORT) sev raksturīgā manierē «atmaskoja» un pasaulei pasniedza kā Putina «atentāta plānotājus». Vīrieši esot atzinušies, ka gribējuši spridzināt vairākus objektus Maskavā, tai skaitā arī nogalināt Vladimiru Putinu. Nav izslēgts, ka «atzīšanās» nav nepatiesa, jo «Ziemeļkaukāza grupējumiem» Putins jau 12 gadus ir mērķis nr. 1. Droši gan var teikt, ka ORT izbazūnētais «nenotikušais atentāts» ir dāvana Putinam sešas dienas pirms prezidenta vēlēšanām.

Krievijas guberņa

Iedomājieties šādu situāciju, piemēram: 4.februārī Latvijā tiek aizturēti vīrieši, kuri pratināšanā atklāj savus nodomus, tai skaitā arī vēlmi nogalināt Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Paiet vairāk nekā trīs nedēļas, bet Latvija klusē, jo gaida jāvārdu no Kremļa, lai prezidenta kandidāts varētu šo «sagadīšanos» izmantot priekšvēlēšanu kampaņas apogejā. Tā diena pienāk 27.februārī, kad Krievijas televīzijas Pirmais kanāls (ORT) demonstrē «ekskluzīvu» informāciju no Latvijas drošības iestādēm - novērsts «atentāts» pret Putinu!...

Šāds starptautisks incidents nepārprotami norādītu, ka Latvija ir de facto Krievijas guberņa. Bez jokiem, pirmdien, 27.februārī Ukrainas drošības struktūra SBU (Sluzhba Bezpeky Ukrayiny) pēc vairākkārtējiem britu raidsabiedrības BBC aicinājumiem atteicās apstiprināt Kremļa TV (ORT) pausto informāciju par atentātu pret Putinu. Savdabīgs Ukrainas SBU komentārs tika sniegts Gazeta.ru: «Pie jums taču Pirmajā kanālā (ORT) šī informācija tika rādīta. Tad paši domājiet, ticēt viņiem vai ne.»1

Ziņu aģentūrai Reuters pēc vairākām stundām izdevās iegūt oficiālu komentāru no Ukrainas, ka «viens aizdomās turamais tika apcietināts jau 4.janvārī. (..) Otrs tika aizturēts 4.februārī. (..) Varu oficiāli apstiprināt, ka viņi ir iesaistīti atentātā pret Putinu.»2

Psihiski slimie

«Tie ir acīmredzami psihiski slimi cilvēki,» kas atentāta mēģinājumu pret Krievijas prezidenta kandidātu Vladimiru Putinu dēvē par priekšvēlēšanu kampaņas akciju. Šādu diagnozi pirmdien izteica jau pieminētais Kremļa rupors «Krievijas televīzijas Pirmais kanāls» (ORT). Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, runādams par centieniem apšaubīt atentāta ticamību, centās būt ļoti tolerants: «Tas ir zaimojoši."

Peskovs gan precīzi nepaskaidroja, kurus domā vainot zaimošanā – vai Putinam tik ļoti mīļo Krievijas tautu, kas tiek vazāta aiz deguna ar «nenotikuša atentāta mēģinājumu»? Vai amerikāņus? Atkal britu spiegu akmeni? Varbūt labāk «Ziemeļkaukāza teroristus» čečenus?

Skaidrības labad piebildīšu, ka Peskovs un citi Putina tuvākie līdzgaitnieki, protams, saprot šādas situācijas anahronismu no padomju Krievijas laikiem - vara zina, ka visi zina, bet tāpat turpina muļķot savu tautu.

Pašlaik nav iemesla apšaubīt "atentāta pret Putinu" ticamību, jo nav pieejama sīkāka informācija no ticamiem avotiem (ORT nav medijs šā vārda labākajā nozīmē). Droši gan var teikt, ka Krievijas televīzijas Pirmā kanāla (ORT) 27.februārī demonstrētā ziņa par "atentātu pret Putinu" ir iepriekš rūpīgi izplānots inscenējums, ar mērķi pievērst uzmanību un raisīt līdzjūtību apolitisko vēlētāju vidū 3. Atgādināšu, ka iepriekšējo gadu atentāti pret Putinu, un tādu nav mazums, publiski kļuva zināmi tieši pirms prezidenta vai parlamenta vēlēšanām.

Metodoloģija

2011.gada rudenī Kremlim lojālie mediji aktīvi rīkoja dažnedažādas «diskusijas», kur cita starpā tika izteiktas prognozes par «snauduļojošo vēlētāju», kurš, neredzot Putinam nopietnus pretiniekus cīņā par prezidenta amatu, var vienkārši neierasties vēlēšanu iecirknī. Un patiesi, Putina pretinieki, kuri teorētiski varētu apdraudēt viņa pozīcijas 2012.gada 4.marta vēlēšanās, vai nu sēž cietumā, vai aizbēguši no Krievijas, vai arī ir klusi, bet lojāli Putina atbalstītāji, kā «apolitiskais» miljardieris Abramovičs.

Pērn neviena socioloģiskā aptauja Krievijā neliecināja par nopietnu konkurenci Putinam ceļā uz prezidenta amatu, tomēr viņa priekšvēlēšanu kampaņas plānotāji apsprieda dažādus scenārijus un eventuālo rīcību.

Kā zināms pēc Wikileaks sarakstēm, Krievijas varas aprindās pieņemts uzskatīt, ka jebkāda pretimnākšana un kompromiss nozīmē tikai vienu – piekāpšanos. Šajā gadījumā nespēja nodrošināt uzvaru Krievijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā nozīmētu kaunpilnu piekāpšanos..., savai tautai.

Putins varas smailē balansē jau kopš 1999.gada. Viņa faktiskā valdīšana Krievijā līdz šim ir noritējusi bez pārtraukumiem un pagaidām nekas neliecina par būtiskām izmaiņām līdz pat 2024.gadam. Tieši otrādi, pēdējās Putina valdības iniciatīvas norāda uz autoritārā režīma stiprināšanu, jo «pagaidu» prezidenta Medvedeva iesāktās politiskās reformas jau tiek būtiski koriģētas, acīmredzot gatavojoties vadoņa atgriešanās svētkiem pēc 4.marta. Nebūsim naivi, bijušā KGB virsnieka Putina ambīcijas ar gadiem ir kļuvušas daudz izteiktākas, bet metodes - nesaudzīgākas.

Pirms «atentāta» lielāko sabiedrības uzmanību izpelnījās nozagtās Putina partijas jaunatnes organizācijas «Naši» e-pasta sarakstes. Tās dod ieskatu, kā Vladimira Vladimiroviča varas vertikāles zemākajos ešelonos «kārto lietas» - kukuļojot, iebaidot neērtos, izsekojot, bailīgos vervējot, arī uzpērkot žurnālistus un populārus blogerus, saskaņojot vairāku TV diskusiju raidījumu tematus un dalībniekus, par naudu pērkot saturu dažādos medijos utt.

Februāra sākumā iepazīstoties ar Putina partizānu «Naši» e-pastu saturu, nepameta sajūta, ka politiskajam farsam vēl tikai pietrūkst Grand Finale - ierasts, ka priekšvēlēšanu kampaņas apogeju sasniedz nedēļu pirms vēlēšanu datuma; «atentāts» pret Putinu šeit iederējās lieliski.

Diktatora ūsiņas

Nav brīnums, ka vēsturiski daudzi diktatori ir ļāvušies kārdinājumam izmantot «atentātu», lai pievērstu uzmanību dižā vadoņa personai, jo šādi «nenotikuši atentāti» aizkustina snauduļojošo tautu, tā sarosās un labprātīgi turpina atbalsta mīļoto, bet apdraudēto valdnieku.

"Cilvēkiem, kas atrodas tādā situācijā, kā es, ar to ir jāsadzīvo. Tomēr tādas lietas nekādā ziņā nedrīkst atspoguļoties darbā, tās nekad nav traucējušas un netraucēs," par pēdējo atentātu izsakās mačo Putins.

Putina izveidotā varas vertikāle Krievijā, stiprināta ar viņa bioloģisko svītu jeb daudzajiem politmahinatoriem, kopš 2000.gada ir izkopusi daudzus un dažādus Krievijas tautas apmuļķošanas veidus. Mērķis gan ir viens - lai līderi glorificētu un viņš kļūtu par pielūgsmes objektu, vienmēr gatavu veikt dažādus neticamus varoņdarbus, tai skaitā - vadīt auto, bakstīt klavieru taustiņus, ar trankvilizatoru noguldīt Amūras tīģeri, vāvuļot karaoke utt.

Kādā animētā parodijā par erudīto bajāru Putinu meitenīte dziedot stāsta: «Ja Putins kaut ko nevar, tad tas vienkārši nav iespējams.» Video var aplūkot tikai internetā 4, jo masu mediji Krievijā vairumā pieder valsts gāzes gigantam Gazprom vai Kremlim lojālu «komersantu» varzai un tādēļ minētajai parodijai ir liegts raidlaiks TV.

Šī nav ziepju opera un Putins nav aktieris

Vladimira Putina teiktais pirms Krievijas iebrukuma Gruzijā bija nepārprotams: «Viņi (Gruzija) domā, ka atrodas zem savu ārzemju sponsoru jumta un tādēļ var justies komfortabli un drošībā. Vai tiešām tā tas ir?...» 2008.gada augustā pasaule kļuva lieciniece "jaunās un cerīgās" Krievijas mēģinājumam anektēt Gruziju...

Ja Latvijas politiķi samierinieciski klusē un diplomātiju jauc ar nespēju stingri aizstāvēt savu pozīciju starpvalstu attiecībās ar Krieviju, jo tuvāk mēs soļojam guberņas statusam Krievijas federācijā, kā toreiz, kad 1940.gadā padomju savienība okupēja Baltijas valstis. Starptautiskā diplomātija kopš tā laika nav mainījusies – ja mēs kopā ar Igauniju un Lietuvu neprotam runāt ar Krieviju kā līdzīgs ar līdzīgu, izmantojot ES un NATO partneru plecu, tad mūs neizdzirdēs vēlāk, kad patiesi būs nepieciešamība pēc atbalsta. Un kādēļ gan sniegt palīdzīgu roku, jo būs ierasts Latvijas politiķus neredzēt un nedzirdēt.

Ir politiski tuvredzīgi pieļaut, ka tuvāko desmit gadu laikā atslābs Kremļa tvēriens. Referendums par divvalodību un līdzīga rakstura akcijas pašas no sevis neapsīks, jo Kremlis turpinās iejaukties mūsu valsts iekšējās lietās arī turpmāk.

Mēs neesam vieni. Tikai aklais nav manījis daudzās protesta akcijas Krievijā. Tās drīkst pamanīt arī mūsu varas elite un topošā jaunā politiķu paaudze – mūsu draugs nav Vladimirs Putins, bet gan Krievijas tauta.

Atsauces:

2 - Reuters. http://www.reuters.com/article/2012/02/27/us-russia-putin-plot-idUSTRE81Q0MI20120227

1 - «Это же у вас по Первому каналу показали. Вот сами и решайте, верить им или нет», — сказали «Газете.Ru» в пресс-центре СБУ Украины по Одесской области. (http://www.gazeta.ru/politics/elections2011/2012/02/27_a_4013921.shtml)

3 - Salīdzinājumam, tikai lokālā nozīmē - Aināra Šlesera "asaras". http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/345261-slesers_nespej_valdit_asaras_stastot_par_savas_gimenes_tragediju

4 - Запрещенный на ТВ мультик о Путине: http://www.youtube.com/watch?v=VhOvbBvRu-A&feature=youtube_gdata_player

Komentāri (265)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu