Iebūvējamie skapji kārtības mīļotājiem (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iebūvējamais skapis - tas nav vienkārši kaut kāds pirkums. Tā kā konstrukcijas bieži tiek darinātas pēc individuāla projekta, līdz ar to saimnieks faktiski pats piedalās to tapšanā, izvēloties krāsu, apdari, iekārtojumu... Svarīgi tikai no bezgalīgo iespēju variantiem izvēlēties īsto. Tādu, kas vislabāk iederas interjerā un apvieno sevī skaistumu, izmeklētību un ergonomiju.

Accenta dizaineri uzsver, ka stilīgu, labas kvalitātes iebūvējamo skapi varam salīdzināt ar eleganti pašūtu vīriešu uzvalku - labs izpildījums, precīzas līnijas, ārēji neuzkrītošs. Šiks redzams materiālā, un "šuvēs" - profilos, kā arī neuzkrītošās detaļās.

Funkcionālā estētika

Mūsdienīga iebūvējamā skapja estētika ir ļoti funkcionāla. Tā galvenais uzdevums - pēc iespējas mazākā telpā novietot pēc iespējas vairāk lietu. Ja arī tā apjoms ir liels, skapim jābūt pēc iespējas neuzkrītošākam. Accenta dizaineri norāda, ka iebūvējamais skapis nedrīkst "noēst" telpu, tieši pretēji - konstrukcijai vajadzētu to vizuāli paplašināt. No šīm pozīcijām raugoties, tad arī jādomā par to, kāda būs skapja fasāde, kā tā efektīvi "atbrīvos" telpas apjomu.

Daudzi iebūvējamo skapju ražotāji piedāvā matētus vai glancētus dažādas krāsas un faktūras (ieskaitot koka imitācijas) paneļus. Accenta dizaineri iesaka: skapja gali var būt taisni vai izliekti, taču vēlams, lai tie būtu apdarināti nevis ar vienkāršu mēbeļu plēvi, bet PVH kārtiņu.

No materiāliem lielu popularitāti iekarojis MDF, ar kura palīdzību var realizēt visdrosmīgākos dizaina projektus. Šo materiālu var frēzēt, kā rezultātā pēc apstrādes var iegūt pildiņu virsmu vai rakstus. MDF ir ilgmūžīgāks par kokskaidu plāksnēm, tas ir ekoloģisks un tam ir ideāli gluda virsma, ko var gan aplīmēt ar plēvi, gan nokrāsot.

Gaisma un plašums

Atbilstoši modes tendencēm interjerā plaši tiek izmantoti dažādi gaismas ķermeņi. Bieži vien apgaismojums tiek iebūvēts arī iebūvējamajos skapjos, un līdz ar to durvis darina no matēta stikla. Iebūvētās gaismiņas ļauj neuzkrītoši nojaust skapja saturu. Stikls gan ir materiāls, kura apstrādē tiek ieguldīts laiks un spēks, taču efekts ir lielisks. Tas vizuāli paplašina telpu, turklāt šis materiāls jau gadiem neiziet no modes, un diez vai tuvākajā laikā novecos un kļūs nemoderns. Lai panāktu lielāku efektu, stiklu var arī ietonēt.

Jāpiebilst, ka mēbeļu ražošanā tiek izmantoti tikai drošie stikli - triecienizturīgie vai ar plēvi pārklātie, kas saplīšanas gadījumā nerada asas lauskas. Dažkārt iebūvējamajiem skapjiem liek spoguļdurvis, kas telpu padara vizuāli plašāku un gaišāku, turklāt tas ir arī praktiski.

Skapju evolūcija

Sākumā varētu šķist, ka iebūvējamie skapji ir samērā konservatīvas konstrukcijas, tomēr tā nav. To evolūcija un pilnveidošana notikusi samērā īsā laikā. Pirmām kārtām, to varam attiecināt uz durvju bīdīšanas mehānismiem. Accenta dizaineri uzsver, ka viens no pēdējiem pilnveidojumiem - aizvēršanas konstrukcija, kas ļauj durvju detaļas sabīdīt vienu pie otras ar galiem, ērtā stāvoklī izveidojot vienlaidus virsmu. Tomēr tās nav iekarojušas absolūtu popularitāti, jo atvēršanai jāpieliek zināms spēks.

Oriģināla furnitūra un harmoniska profilu struktūra ir labas kvalitātes rādītāji.

Ikviena iebūvējamā skapja vērtnēm ir stingrs rāmis, kas darināts no alumīnija vai nerūsējošā tērauda. Metālu niķelē, to apstrādā kā zelta, sudraba vai bronzas imitāciju, izmantojot pulverkrāsošanu, kā arī ar plastikāta uzsmidzināšanu krāso baltu vai melnu.

Accenta dizaineri novērojuši, ka pat klasisko iebūvējamo skapju konstrukcijās lielu lomu tagad spēlē daudzfunkcionalitāte. Liela popularitāte ir konstrukcijām, kas kalpo ne tikai guļamistabas vai priekšnama vajadzībām, bet arī viesistabām un ēdamistabām. Accenta dizaineri novērojuši, ka iecienīti ir iebūvējamie skapji, kas spēj pildīt garderobes telpas funkcijas (protams, mazākā apjomā).

Svarīgs ir arī skapja iekštelpas iekārtojums. Tagad arvien lielāka nozīme tiek pievērsta priekšmetu racionālam izvietojumam. Šajā sakarā lielu piekrišanu ieguvušas grozu konstrukcijas, kas ļauj perfekti sakārtot dažādus priekšmetus.

Varētu pat teikt, ka iebūvējamais skapis ir mūsdienīga mājokļa neatņemama sastāvdaļa.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu