Graudu putras uzturā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Graudu putras ir nopietns šķiedrvielu avots, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Praktiski jebkura graudu putra satur vitamīnu B, kas mazina nogurumu, palēnina novecošanas procesus, labvēlīgi ietekmē ādas, nagu un matu stāvokli.

Putras satur arī selēnu un cinku, kā arī kāliju, magniju un daudzas citas vērtīgas minerālvielas. Graudu putru lietošana uzturā veicina toksīnu izvadīšanu no organisma, kā arī baro un nostiprina muskuļus.

Auzu pārslu putra satur ļoti daudz šķiedrvielu un, salīdzinot ar citām graudu putrām, palīdz no organisma izvadīt īpaši daudz toksīnu.

Prosa ir ievērojams aminoskābju avots, kas ir svarīgi muskuļu augšanai un ādas atjaunošanai. Prosa satur ievērojamu daudzumu B grupas vitamīnu - B1, B2 un B5. Šo graudu sastāvā ir dzelzs, fluors, magnijs, mangāns. Regulāra prosas lietošana uzturā aizkavē pirmo grumbu parādīšanos.

Kukurūzas graudu putru organisms apstrādā īpaši viegli. Tajā ir ļoti maz kaloriju, bet tās sastāvā esošās vielas palīdz izvadīt no organisma liekās taukvielas. Mediķi īpaši iesaka šo putru lietot sirds un asinsvadu slimniekiem.

Mannas putra labvēlīgi ietekmē muskuļus un kaulus, kā arī kuņģa darbību. Mannas putru gan neiesaka uzturā lietot pārāk daudz - tās sastāvā ir fosfors, kas aiztur kalcija sāļu nonākšanu asinīs, un tas savukārt var negatīvi ietekmēt kaulu stiprumu.

Griķu putra satur ļoti maz kaloriju, tai pašā laikā, salīdzinot ar citām graudu putrām, tajā ir visvairāk dzelzs. Turklāt griķi satur četras reizes vairāk magnija nekā rīsi. Bet aminoskābju griķos ir gandrīz tikpat daudz, cik gaļā un zivīs. Tiesa, arī šo graudu putras nav ieteicams lietot uzturā pārāk bieži - tas var izraisīt gļotu un gāzu daudzuma palielināšanos organismā.

Rīsu putra labvēlīgi ietekmē kuņģa darbību. Rīsi organismā uzsūc un izvada dažādas indes, holesterīnu un taukskābes.

Grūbas ievērojamā daudzumā satur dažādus vitamīnus, cīnās pret ādas iekaisumiem, labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību. Grūbās esošās vielas veicina kolagēna veidošanos organismā, kas ir ļoti svarīga viela ādas veselībai un novecošanās aizkavēšanai.

Graudu putras jāvāra uz mazas liesmas, katlā ar biezām sienām, bieži apmaisot. Dažādiem graudaugiem nepieciešamais ūdens vai piena daudzums un vārīšanas ilgums atšķirsies. Putraimus var vārīt gan pienā, gan ūdenī - putras vērtība uzturā no tā nemainās. Putras var gatavot saldinātas vai sāļas, pieliekot ievārījumu, krējumu, sviestu, zaļumus u.c. piedevas pēc izvēles.

Labu apetīti!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu