Forums pulcē 30 Latvijas mediju pārstāvjus (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

11.februārī Rīgā, „Reval Hotel Latvija” pulcējās gandrīz 30 Latvijas mediju pārstāvji un virkne sabiedrībā pazīstamu mākslinieku un ētera personību, kas diskutēja un mēģināja rast risinājumus, kā kopīgi izmantot savu ietekmi Latvijas attīstībai, TVNET informēja „Creo fonda” pārstāve Ieva Krole.

„Creo fonda” organizētā Latvijas mediju foruma patrons dzejnieks Imants Ziedonis savā rakstiskajā vēstījumā foruma dalībniekiem atzīmēja sadarbības nozīmi šajā krīzes laikā. I.Ziedonis aicināja foruma dalībniekus uz tūlītēju rīcību: „Atmetīsim šaubas, darīsim! Šobrīd ir jārīkojas kopā!”

Pasākuma dalībnieki dalījās savās idejās un meklēja risinājumus: „Kā mediji var ietekmēt finanšu sistēmu?”, „Kā mediji var palīdzēt sabiedrībai?”, „Kā attieksme pret Latvijas vēsturi ietekmē nākotni?”, „Vai mediji var nopelnīt ar labām ziņām?” „Kas Latvijā ir izcils?”, „Latvijas cilvēku patiesās vērtības” un citiem jautājumiem.

Foruma veidošanas metode „Open Space’’, kas pasaulē pastāv vien dažus gadus, pakāpeniski noved tā dalībniekus līdz risinājumu atrašanai, kas tiek panākts, ja dalībnieki piedalās visā foruma gaitā. Galvenais šāda pasākuma uzdevums ir – pašiem dalībniekiem atrast jautājumus, par kuriem runāt, un komunicējot nonākt pie iespējamiem risinājumiem.

Viena no foruma organizētājām, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende secināja: „Esmu priecīga un gandarīta, ka 30 dažādu Latvijas mediju pārstāvji sanāca kopā – pirmais solis ir pārvarēts. Sākumā bija bailes, vai viņi gribēs apmainīties ar idejām savā starpā, taču bija daudz labu sarunu un risinājumu. Mediji sāk apzināties kāds ir to spēks. Tas nenotiks vienā dienā, ka mediji pilnvērtīgi palīdzēs sabiedrībai, bet ir svarīgi apzināties iespējas.”

„Radio SWH” ziņu dienesta vadītāja Iveta Galēja atzina: „Galvenais secinājums – ja grib, tad var visu paveikt, turklāt ļoti īsā laikā - vienā dienā var nonākt pie tādiem secinājumiem, kas ir brieduši gadiem ilgi. Šāda veida forumos sen zināmus cilvēkus var iepazīt jaunā gaismā, un atklājas, ka mēs domājam līdzīgi.”

Savukārt izdevniecības „Dienas Bizness” valdes priekšsēdētājs Gastons Neimanis piebilda: „Lielākais guvums, ko mēs šodien iemācījāmies forumā, ir teikt nevis „Jā, bet...”, ko bieži izmanto mūsu premjers, bet „Jā, un...”, kas ļauj ieklausīties citu viedoklī un atvērties sarunai. Ja mēs vairāk lietosim „Jā, un...” – mēs tālu tiksim.”

Radio „Skonto” direktors Valdis Melderis atzina: „Medijiem bija vajadzīgs kāds, kas viņus saved kopā, lai viņi cits uz citu paskatītos, sāktu runāt un pateiktu, ka mēs esam gatavi kaut ko darīt. Pašlaik sabiedrībā ir absolūta nepieciešamība pēc komunikācijas, lai zinātu, kāds ir īstais, patiesais viedoklis. Un nevis tas, ko stāsta ziņās, jo tur ir vēstījumi, tur nav komunikācijas. Paši mediji pretējā gadījumā cietīsim no tā, ka ir, piemēram, tik daudz negatīvas informācijas.”

Mūziķis Gustavo norādīja: „Ir jāuzlabo sevi. Un šajā mediju forumā es ieraudzīju lielisku veidu, kā to varu izdarīt ar citu cilvēku palīdzību, pats to neapzinoties. Visa šī komunikācija radīja iekšēju enerģiju, un es pat nepamanīju kurā brīdī biju aizrāvies. Tiklīdz mainos es, ap mani mainās daudzas lietas, un es to apzinos.

TV raidījumu vadītājs Māris Olte sacīja: „Es sapriecājos, ka patiesība joprojām ir vecu vecā – jābūt ar atvērtām domām, neslēpjoties. Man patīk, ka cilvēki runājas. Noslēgtība ir kā nevēdināta istaba.”

Mediju foruma pasākumos piedalījās: SIA „Dienas mediji’’ galvenā redaktore Nellija Ločmele, LNT producents Niks Volmārs, Radio SWH producente Nora Zeibote, TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena, LTV ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis, interneta portāla „Delfi’’ galvenais redaktors Ingus Bērziņš, TVnet galvenā redaktore Zita Lunde, kā arī Latvijas Radio, Radio Skonto, Rietumu Radio, Kurzemes Radio, Ogres Televīzijas, izdevniecību „Santa’’, „Dienas žurnāli’’, „Stilus’’ , laikrakstu „Neatkarīgā Rīta Avīze’’, „Latvijas Avīze’’, „Latvijas Vēstnesis’’, „Jūrmalas nedēļa’’, „Druva’’, „Telegraf’’, žurnāla „Klubs’’ un citu mediju pārstāvji.

Plānots, ka pusgada laikā „Creo Fonds’’ rīkos nākamo mediju forumu, kurā iespējams, piedalīsies vēl vairāk mediju.

„Creo Fonds’’ ir domubiedru apvienība, kurā apvienojušies Žaneta Jaunzeme–Grende, Krišjānis Kalnciems, Mants Petruškevičjus, Laura Regzdiņa, Kaspars Vanags, Ieva Krole, Aivars Čivželis, Juris Matuzelis, Aldis Kalniņš, Ilmārs Sieks, Māris Pelēķis, Ingūna Ģēģere, Olafs Abzalons.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu