Latvijas iedzīvotāju nepietiks pat nākamajiem 100 gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šodien priecāties par to, ka Latvijā ir saskaitīti 2 miljoni iedzīvotāju, nav pamata, jo, nerisinot demogrāfijas problēmas, pēc paaudzes mums nāksies priecāties par 1,5 miljoniem, bet vēlāk - par 1 miljonu iedzīvotāju, sacīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Speciālists uzsvēra, ka, nemēģinot demogrāfisko situāciju uzlabot, Latvija kā valsts savu nākotni būs norakstījusi, tāpēc pēc tautas skaitīšanas rezultātu paziņošanas nepieciešams steidzami rīkoties, risinot problēmas, kas saistītas ar sabiedrības novecošanos un atbalstu jaunajām ģimenēm.

Rezultāti sliktāki par prognozēm

Ja desmit gados iedzīvotāju skaits samazinājies par 13%, tad tautas skaitīšanas rezultāts ir vēl sliktāks par iepriekš izteiktajām prognozēm, sacīja Mežs. Reāli Latvijā dzīvojošo cilvēku skaits ir vēl par 10% mazāks, jo tie cilvēki tautas skaitīšanā nebija satikti, bet gan «pieskaitīti no dažādiem reģistriem». Spriežot pēc šiem datiem, Latvijai iedzīvotāju «nepietiks» pat nākamajiem 100 gadiem, līdz ar to tiks atvērti vārti imigrācijai, akcentēja Mežs.

Vēlāk demogrāfijas problēma būs neatgriezeniska

Straujais iedzīvotāju skaita samazinājums Latgalē parāda to, kas nākotnē varētu notikt arī ar Rīgu un visu Latviju kopumā, sacīja demogrāfs. Viņš piebilda, ka demogrāfijas problēmas ir kā sniega bumba - patlaban to vēl var apturēt, bet nākotnē to vairs nevarēs izdarīt.

Mežs kā ļoti negatīvu tendenci minēja to, ka Latvijā ir katastrofāli krities mazu bērnu īpatsvars, tāpēc ir ļoti būtiski pārvērtēt valsts prioritātes un sniegt daudz lielāku atbalstu jaunajām ģimenēm.

Latvijā divi miljoni iedzīvotāju

Jau ziņots, ka Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati. Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā - 2000.gada - tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.

Visvairāk - par 21,1% - kopš 2000.gada iedzīvotāju skaits samazinājies Latgalē, seko Vidzeme ar 17,5% samazinājumu. Savukārt vispozitīvākās tendences vērojamas Pierīgā, kur iedzīvotāju skaits audzis par 3,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu