Māksla ar jēgu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Savulaik noziedznieku pasaules hierarhiskā kārtība izpaudās tetovējumos. Tradicionāli Dienvidaustrumu Āzijā prostitūtām ietetovēja piederības zīmi kādam grupējumam. Mūsdienās tetovētāju patvaļa ir nojaukusi robežas starp reālo un izdomāto. Tomēr arī mūsdienu sabiedrībā ir vairāk vai mazāk hermētiskas grupas, kur tetovējuma autentiskā nozīme saglabājas. Piemēram, intermeitenēm ietetovēts punktiņš uz augšlūpas nozīmē, ka klients, protams, par attiecīgu samaksu, var lūgt orālo seksu.

Arī valdnieki

Sākotnēji tetovējumi asociējās ar jūrniekiem un karavīriem. Bet vai jūs zinājāt, ka tādi bija arī Eiropas dižciltīgajiem? Piemēram, Lielbritānijas karalim Džordžam V (valdīja Lielbritānijā no 1910. līdz 1936. gadam) uz kreisās rokas bija uztetovēts pūķis. Pirmais vēsturē zināmais monarhs ar tetovējumu ir Anglijas karalis Harolds II (1022—1066) — tur, kur sirds, viņu greznoja uzraksts "Edith and Eng-land". Krievijas caram Nikolajam II bija ietetovēta zvaigzne, bet Josifam Staļinam uz krūtīm — miroņgalva. Savukārt Vinstonam Čērčilam uz rokas bija uztetovēts enkurs.

Arī mūsdienās karaļi un viņu atvases niekojas ar "ādas pigmentēšanu". Klīst baumas, ka princis Čārlzs, dienēdams Karaliskajos jūrasspēkos, arī ticis pie tetovējuma, bet Monako princese Stefānija sevi izdaiļojusi ar puķēm, delfīniem, ķēdīti. Viņu rotā arī uzraksts "A DANIEL POUR LA VIE...".

Sportisti un kinozvaigznes

Viktorijai Bekhemai muguras apakšdaļā ir piecas zvaigznes — katram ģimenes loceklim pa vienai, vīra Deivida iniciāļi "DB" uz kreisās rokas, bet uz muguras ebreju valodā uzrakstīts "Es piederu savam mīļotajam, un mans mīlļotais pieder man". Aktrisei Halei Berijai uz sēžamvietas labā apaļuma uztetovēts ziediņš. Dziedātājai Bjorkai uz labās rokas ir Islandes kompasa zīmējums, neliela zvaigzne — aiz un zem labās auss, krūšu galiņos — pīrsings. Madonnai, filmējoties videoklipos, savulaik ir bijuši daudzi viltus tetovējumi, tomēr neoficiāla informācija vēsta, ka viņai ir ne vairāk par vienu diviem īstiem tetovējumiem. Leģendārajam futbolistam Maradonam uz labā pleca ir Če Gevaras portrets, uz kreisās kājas liela — Fidela Kastro portrets.

Bredam Pitam, izrādās, muguras labajā lejaspusē ir arābu raksti, bet lentēs "Ocean"s Eleven" un "Snatch" ir redzami viltus tetovējumi filmas vajadzībām.

Dziedātājai Britnijai Spīrsai uz muguras ir laumiņas tetovējums, neliela margrietiņa ap labās kājas otro pirkstu, bet uz kreisās kājas taurenis, uz vēdera zieds ar ķīniešu simbolu, kas nozīmē noslēpumu, trīs ebreju burti uz kakla apakšas, neliela zvaigzne uz labās rokas un vēl šis tas. Pīrsings pie nabas un labajā krūtī.

Eksbītls Ringo Stārs savulaik uz sava ķermeņa uztetovējis pusmēnesi un komētu.

Smagsvaram bokserim Maikam Taisonam uz labās rokas ir kādreizējā Ķīnas vadoņa Mao seja, uz vēdera — revolucionārās popikonas Če Gevaras portrets.

Alternatīvajam intelektuālim, aktierim un mūziķim Tomam Veitsam uz muguras uztetovēta Lieldienu salas karte.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu