Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Šampanietis melnā glāzē

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Šampanieša glāzei nav svarīgs materiāls, bet gan forma. Garenās un šaurās glāzes palīdz saglabāt dzēriena dzirkstījumu ilgāk, bet zemākās un platākās piemērotas saldajam šampanietim.

«Šīs ziemas tendence ir elegantais kopā ar askētisko. Piemēram, klasiskas formas melna šampanieša glāze, līdzīgi kā melnie eglīšu rotājumi un melnās sieviešu vakarkleitas,» novērojusi universālveikala «Stockmann» vizuālā mārketinga daļas vadītāja Ieva Damberga. Viņa piebilst, ka pats jaunākais būtu melna kristāla glāze. Tāpat cilvēku uzmanību saista arī brūni violetās, pelēkās, oranži brūnās, vecrozā un zelta krāsas šampanieša glāzes ar un bez rakstiņiem, ar un bez apzeltītām maliņām.

Līdzās klasiskajām šampanieša glāzēm – flautas tipa iegarenām un šaurām no caurspīdīga stikla vai kristāla, pēc kurām pieprasījums ir nemainīgi liels, – pircēju atzinību izpelnījušās arī zvana veida un pilnīga cilindra formas glāzes. «Ja pavēro šampanieša glāzes, tad šajā sezonā tās atgādina traukus no bagātas kundzes galda, kura dzīvojusi pagājušā gadsimta sākumā,» turot rokās vecrozā glāzi ar baltiem ziediņiem, saka I. Damberga.

«Stockmann» trauku nodaļas vadītāja Inga Rozniece uzskata, ka gada nogalē lielais pieprasījums pēc tonētajām zvana veida glāzēm ir izskaidrojams ar Ziemassvētku noskaņu, kas tām piemīt. «Domāju, ka vasarā tās neviens nepirktu, jo šīs glāzes liktos pārāk ziemīgas,» uzsver I. Rozniece, vēl piebilstot, ka krāsaino stiklu gan pērkot krietni mazāk, jo cilvēkiem, iespējams, gribas redzēt, kā dzirkstī šampanietis.

Trauku veikala «Rito» pārdevēja Gita Kulakova pircējiem, kuri vēlas kaut ko netradicionālu, piedāvā kristāla šampanieša glāzes rombveida formā. Viņa pamanījusi, ka klasisko biežāk izvēlas vidējās un vecākas paaudzes cilvēki, jaunieši dod priekšroku neredzētajam un netradicionālajam. «Ja klienti pērk svētkiem, tad biežāk izvēlas kristāla glāzes. Ja ikdienas lietošanai, tad stikla. Dāvanām daži iegādājas arī metāla šampanieša glāzes ar sudraba puteklīti,» stāsta G. Kulakova, kura novērojusi, ka pirms Jaungada, ja cilvēki pērk glāzes, tad vairāk šampanieša.

Viesu nama «TB Palace» dzērienu pārzinis Guntis Bērziņš skaidro, ka glāžu izvēle galvenokārt ir atkarīga no šampanieša un dzirkstošo vīnu kvalitātes. Jo cēlāks ir saturs, jo arī glāzes ir cēlākas un slaidākas. Zemākajās, lēzenākajās glāzēs dzirkstošo vīnu var pasniegt, piemēram, dažādās prezentācijās – tādā tilpumā dzēriens ilgi dzirkstī.

Tā, protams, ir katra paša izvēle, taču G. Bērziņš uzskata, ka tonētajās glāzēs sliktāk redzamas dzirkstošā vīna un šampanieša burbulīšu spēles, kas šim dzērienam piešķir aristokrātisko smalkumu. Lielākās kļūdas, ko pieļauj, ir šampanieša pasniegšana kopā ar šokolādi, kas ar savu garšu un smaržu nomāc dzēriena garšu buķeti, vai ar glāzē iemērktu ķirsi, jo nav saprotams, kā to izķesēt. «Tas ir kā padomju gados, kad pasniedza glāzē kompotu ar žāvētiem augļiem bez karotītes,» piebilda G. Bērziņš.

Šampanietis ir dzēriens, kuru var lietot visas Jaungada nakts garumā, variējot ar dažādiem ēdieniem un desertiem piemērotām šķirnēm. Tas jāpasniedz atdzesēts, taču ledus traukā ir jābūt vienai trešdaļai ūdens un vienai trešdaļai ledus. Tikai tad cēlais dzēriens tiek atdzesēts vienmērīgi. Jo kvalitatīvāks ir šampanietis, jo tas var būt siltāks – ap 10 – 12 grādu temperatūrā. Vienkāršākie dzērieni jāatdzesē līdz plus 6 – 8 grādiem, jo aukstums notušē garšas buķetes nepilnības.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu