Jaunas sadursmes Kirgizstānas dienvidos; ir divi bojāgājušie (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraisoties jaunām sadursmēm Džalalabadas pilsētā Kirgizstānas dienvidos, trešdien divi cilvēki gājuši bojā un 45 ievainoti, pavēstīja Veselības ministrijas amatpersonas.

To, ka spriedze Džalalabadā atkal pieaugusi, runājot ministru kabineta sēdē, apstiprināja arī pagaidu valdības premjerministre Roza Otunbajeva.

Vairāki tūkstoši cilvēku bija sapulcējušies mītiņā pilsētas hipodromā un tad devušies uz universitāti, kuras rektors ir uzbeks. Pūlis mēģinājis ielauzties augstskolas ēkā un tai pielaist uguni, sacīja premjere.

Policijai izdevies pūli atspiest no universitātes ēkas.

Premjerministre notiekošajā vaino etnisko konfliktu

"Notiekošajā vainojams etniskais konflikts (..) starp uzbekiem un kirgīziem. Tomēr mēs ticam, ka saprāts uzvarēs," sacīja Otunbajeva.

Viņa vērsās pie visiem valsts pilsoņiem ar aicinājumu saglabāt mieru un solīja darīt visu iespējamo, lai situāciju Džalalabadā normalizētu.

Veikali un bankas slēgti

Apmēram 1500 uzbeku, bruņojušies ar nūjām, sapulcējās Džalalabadas centrā, aculiecinieku redzēto atstāsta ziņu aģentūra "Aki-Press". Veikali un bankas bija slēgti.

Vietējā augstskolā izcēlās sadursmes starp protestētājiem un kārtībsargiem, pūlis policistus apmētāja ar akmeņiem, ziņu aģentūrai AFP stāstīja vietējās administrācijas pārstāvis Zamirs Sadirovs.

Protestētāji pieprasījuši, lai no amata atkāptos universitātes rektors un apgabala pagaidu gubernators.

"Šauj gan demonstrētāji, gan speciālie [drošības] spēki. Ievainotie tiek aiznesti, bet protestētāji neatkāpjas. Galvenokārt tie ir treniņtērpos ģērbušies jaunieši. Viņi sola ieņemt administrācijas ēku, ja tie [vietējie līderi] neatkāpsies no amata," AFP stāstīja kāda aculieciniece.

Līdz šim pagaidu valdība izvairījās lietot spēku

Līdz šim pagaidu valdība, kas varu pārņēma pēc pagājušajā mēnesī notikušajiem nemieriem, izvairījās izmantot drošības spēkus, lai neradītu vēl lielāku saspīlējumu.

Taču Otunbajeva trešdien atzina, ka pagaidu valdība ir nosūtījusi speciālos policijas spēkus uz Ošas pilsētu situācijas stabilizēšanai. Šobrīd tiek atjaunota kārtība arī Džalalabatā.

Kā ziņots, simtiem Bakijeva atbalstītāju pagājušajā ceturtdienā ieņēma administrācijas ēkas Džalalabatā, Ošā un Batkenā.

Bakijevs, kurš pagājušajā mēnesī tika gāzts vardarbīgajos protestos, pašreiz atrodas Baltkrievijā. Kirgizstānas pagaidu valdība to apsūdz 85 protestētāju nāvē un citos noziegumos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu