Naglai atsaka izsniegt lēmuma norakstu par kratīšanu (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis žurnālistei Ilzei Naglai atteicis izsniegt lēmuma norakstu par kratīšanas veikšanu viņas dzīvoklī.

Tiesas pārstāvis Kaspars Sadauskis pastāstīja, ka žurnāliste pagājušajā nedēļā bija tiesai nodevusi iesniegumu, kurā izteikti divi lūgumi. Pirmkārt, viņa lūdza izsniegt lēmuma norakstu par kratīšanas veikšanu viņas dzīvesvietā. Otrkārt, žurnāliste lūdza atzīt kratīšanu par prettiesisku un tajā iegūtos pierādījumus par nepieļaujamiem.

Attiecībā uz pirmo lūgumu izmeklēšanas tiesnesis Rinalds Silakalns Naglai atbildējis, ka ar šādu lūgumu jāvēršas pie procesa virzītāja - tātad Ekonomikas policijas pārvaldes.

Savukārt otrs lūgums nodots izskatīšanai tiesas priekšsēdētājai, precīzāk, tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājai Sandrai Meliņai kā sūdzība par izmeklēšanas tiesneša rīcību.

Meliņai lēmums jāpieņem desmit dienu laikā, taču, ja nepieciešams pieprasīt materiālus, tad termiņu var pagarināt līdz 30 dienām.

Jau ziņots, ka šī pati tiesa pagājušajā nedēļā noraidīja LTV iesniegumu par to, lai tiesa izsniedz izmeklēšanas tiesneša lēmumu norakstu par kratīšanu žurnālistes dzīvoklī. Tā kā kratīšana netika izdarīta juridiskas personas telpās, LTV nav atzīstams par ar kriminālprocesu saistītu personu.

Naglas vadītais Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" februāra vidū vēstīja, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā atrasts drošības caurums, pa kuru triju mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apmērā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, "De facto" uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par "Ceturtās atmodas tautas armiju". Vēlāk tās pārstāvis, kurš sevi dēvē par Neo, regulāri internetā publicēja dažādu iestāžu algu sarakstus.

Policija pēc tam sāka kriminālprocesu un tā ietvaros aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas līdzstrādnieku Ilmāru Poikānu, kurš atzinies, ka viņš ir Neo.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu