Kā darbs ar datoru ietekmē veselību? (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Mūsu darbs aizvien vairāk saistīts ar datora lietošanu. Dators ir labs palīgs! Taču, lai mazinātu tā nelabvēlīgo ietekmi uz veselību, strādājot ar datoru, jāievēro vairāki noteikumi.

Pasaules veselības organizācijas eksperti atzīmē, ka 92% cilvēku, kuri strādā ar datoru, darba dienas beigās sūdzas par dažādām nepatīkamām sajūtām un nogurumu.

Bieži vien sāp pakausis, pleci, jostasvieta. Šīs sāpes ir saistītas ar ilgstošu sēdošu darbu. Savukārt darbs ar klaviatūru un "peli" izraisa roku sāpes un tirpšanu. Pētījumi liecina, ka darba dienas beigās pat samazinās roku muskuļu spēks.

Telpā, kur ieslēgts dators, paaugstinās gaisa temperatūra un pazeminās gaisa mitrums. Palielinās smago jonu daudzums. Nosēžoties uz putekļiem, tie nonāk elpceļos, kā rezultātā rodas kņudēšana kaklā, klepus.

Puteklīši, kuri riņķo ap monitoru, var izraisīt sejas un kakla ādas iekaisumu, kas izpaužas kā ādas apsārtums un nieze.

Vislielākā slodze ir acīm. Koncentrējot skatienu uz ekrānu, cilvēks mirkšķina trīsreiz retāk, tāpēc acs ābols netiek pietiekami samitrināts. Acis ir plati atvērtas un asaru aizsargplēvīte ātri iztvaiko. Rodas simptomi, kas izpaužas kā acu sausums un ""smiltis" acīs. Skatiens nepārtraukti pārslīd uz tekstu, klaviatūru, ekrānu, tāpēc acu muskuļiem ir liela slodze. Rodas redzes nogurums. Attēls šķiet izplūdis, tas var dubultoties. Var būt sāpes acīs, pieres apvidū, galvassāpes, aizkaitināmība, nervozitāte. Redzes nogurums negatīvi ietekmē darbaspējas. Pētījumi liecina, ka redzes noguruma pirmās pazīmes rodas jau pēc 45 minūtēm, nepārtraukti strādājot ar datoru.

Kā pasargāt sevi, strādājot ar datoru? Svarīga nozīme ir pareizam darba vietas iekārtojumam. Monitors jānovieto tā, lai nebūtu atspulgu. Dabiskajam apgaismojumam jābūt no sāniem. Monitora ekrānam jāatrodas 55–70 cm attālumā no acīm. Sākot un beidzot darbu, tas jānoslauka ar mitru švammi. Klaviatūra jānovieto tā, lai būtu vieta plaukstām un apakšdelmiem. Galda virsmai jābūt matētai, lai tā neatstarotu gaismu. Ik pēc 20 minūtēm jāpaskatās tālumā. Ātri jāpamirkšķina acis, jāpaskatās pa labi, pa kresi, uz augšu, uz leju. Ik pēc stundas darbā jābūt pārtraukumam, jāveic atslābinoši vingrinājumi.

Vairākas reizes savelciet un atslābiniet dūres, pamasējiet pirktus un plaukstas, paceliet un nolaidiet plecus. Sakrustojiet roku pirkstus virs galvas un satuviniet lāpstiņas. Pagrieziet galvu pa labi, pa kreisi. Dziļi ieelpojiet un pastiepieties uz augšu. Dziļa ieelpa ar pastiepšanos mazina sasprindzinājumu.

Telpas bieži jāvēdina, tajās var novietot akvāriju. Ik dienu telpas jāuzkopj ar mitru lupatu. Datora negatīvo ietekmi mazina kaktusi. Rūpējieties par savu veselību un nestrādājiet līdz pārgurumam.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu