Zupas dalīšanā saskata priekšvēlēšanu kampaņu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šopavasar Saeimas deputāta Madara Lasmaņa («Jaunais laiks») veidotās Jelgavas novada atbalsta biedrības aizsāktais zupas virtuvju projekts pagastos nedaudz sašķobījies. Izskanējušie pārmetumi, ka zupas dalīšana ir vienas partijas priekšvēlēšanu projekts, šaubas par vārītāju tīrajiem nodomiem iesējuši arī novada vadības prātos. Pēc abu pušu sarunas tās gan pagaidām kliedētas un pašvaldība sola, ka šķēršļi, neraugoties uz zupas politisko garšu, netiks likti.

Pirmais panikas cēlējs bija partijas «Saskaņas centra» vietējais aktīvists Ivars Jakovels, kurš izplatīja vēstuli, vainojot biedrības vadītājus neētiskā rīcībā un pārmetot tai, ka zupas virtuves ir politisks pasākums, jo tās «noslēgtais līgums ar Jelgavas novada domi paredz, ka bezmaksas zupas virtuves pagastu centros darbosies tikai līdz 4. oktobrim un divas dienas pēc parlamenta vēlēšanām beigs savu darbību».

Politiskie oponenti neklusē

Šo apgalvojumu kategoriski noliedz M.Lasmanis, norādot, ka biedrībai ne ar novadu, ne izejvielu piegādātājiem nav šādu terminētu līgumu. Arī pagastos, kuros zupa tiek dalīta pašvaldības telpās, tas notiekot, mutiski vienojoties ar pārvaldniekiem. «Mūsu nodoms ir strādāt vismaz līdz gada beigām,» uzsver M.Lasmanis.

I.Jakovels nespēj skaidri atbildēt, kur ņēmis šādu informāciju un kāpēc izplatījis nepārbaudītas ziņas. Viņš skaidro, ka līdzīga informācija esot izskanējusi reģionālās televīzijas sižetā, turklāt šādas ziņas viņam sniedzis partijas biedrs novada deputāts Vitālijs Jakovels. V.Jakovels savukārt uzsver, ka neko tamlīdzīgu nav teicis un partijas biedru rosinājis precīzu informāciju noskaidrot pie novada amatpersonām. «Ja kāds ir gatavs bez maksas dalīt ēdienu un tā palīdzēt trūcīgajiem, tas ir ļoti labi. Es tajā neredzu nekādu problēmu.»

Dome iebilst, ka netiek visiem

Tomēr ne visu attieksme ir tik gluda. Novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune vēl pagājušonedēļ «Ziņām» pauda, ka nav apmierināts ar biedrības darbu, jo tā nepilda solīto, tāpēc esot jāvērtē, vai šīs aktivitātes nebūtu jāaptur. «Pirmkārt, zupas virtuvēm vajadzētu būt visos pagastos, jo esam viens novads. Ar ko Līvbērzes iedzīvotāji ir labāki par citiem? Otrkārt, viņi solīja, ka iztiks pašu spēkiem un no pašvaldības neko neprasīs, taču tagad tiek gan izmantotas mūsu telpas, gan nodarbināti bezdarbnieki,» viņš skaidroja, piebilstot, ka neatrisināts jautājums ir, kā pie zupas tikt tiem trūcīgajiem, kas nedzīvo pagastu centros. Z.Caune arī neslēpa, ka biedrības aktivitātes vērtē kā politisku pasākumu.

Šīs neapmierinātības dēļ pēc viņa iniciatīvas piektdien novada priekšsēdis ar M.Lasmani ticies, un no abu pušu teiktā noprotams, ka domstarpības atrisinātas. Kā stāsta Z.Caune, ar biedrību tiks noslēgts līgums, saskaņā ar kuru tā apņemas turpināt iesākto ilgtermiņā. Tajā tikšot stingri noteikts, kurās vietās virtuves būs, turklāt abi esot vienojušies, ka tad, ja ēdiena izdalīšanā tiks iesaistīti bezdarbnieki, biedrība viņiem par darbu samaksās. Gūts arī apstiprinājums, ka produkti tiek ņemti no vietējiem ražotājiem.

Darot, cik varot

«Mēs neesam gigantiska biedrība. Divu mēnešu laikā esam atvēruši četras virtuves, un šomēnes būs vēl divas. Nedomāju, ka tas ir maz,» saka M.Lasmanis, norādot, ka biedrība dara, cik var, turklāt ne visi pagasti ir pretimnākoši. Piemēram, Sesavas pagasta pārvalde norādījusi, ka tai tāds pakalpojums nav nepieciešams.

Viedokli, ka biedrības darbs ir priekšvēlēšanu reklāma, viņš noliedz. Biedrības atbalstītāju vidū esot vairāku partiju biedri un iedzīvotāji, kuru mērķis ir vien palīdzēt trūkumā nonākušajiem, ja ir tāda iespēja.

Pagastu zupas virtuvēs ik dienu paēdot ap 200 cilvēku. Novada pašvaldība atzīst, ka vismaz pagaidām politiskā aģitācija tajās nav manīta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu