Noskaidrota otras Maskavas metro teroraktu veicējas identitāte (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izmeklētājiem izdevies noskaidrot arī otras pagājušajā nedēļā teroraktos Maskavas metro bojā gājušās spridzinātājas pašnāvnieces identitāti, otrdien paziņoja Nacionālās pretterorisma komitejas Federālā operatīvā štāba pārstāvji. Šodien Google, reaģējot uz Krievijas likumdevēju prasību, no "YouTube" izņemuši video, kurā čečenu kaujinieku līderis uzņemas atbildību par Maskavas teroraktiem.

Pievienotas pēdējās 5.rindkopas raksta beigās

29.martā Maskavas metro stacijā "Lubjanka" notikušo teroraktu īstenojusi spridzinātāja pašnāvniece Mariama Šaripova no Dagestānas, teikts komitejas oficiālajā paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Federālais drošības dienests (FDD) kopā ar Iekšlietu ministriju veicis vairākus operatīvās izmeklēšanas pasākumus, kuru rezultātā iegūtas liecības un lietiskie pierādījumi, kas ļauj skaidri secināt, ka teroriste, kas uzspridzinājās metro stacijā "Lubjanka", bija 1982.gadā dzimusī Mariama Šaripova. Viņa dzīvojusi Balahani ciemā Krievijas Ziemeļkaukāza republikā Dagestānā.

Paziņojumā arī uzsvērts, ka saskaņā ar izmeklētāju rīcībā esošo informāciju Šaripova bijusi kādas Dagestānas republikā darbojošās nemiernieku grupas vadītāja Magomedali Vagapova sieva.

Atsaucoties uz laikrakstu "Novaja gazeta", britu raidsabiedrība BBC jau pirmdien vēstīja, ka Šaripovas tēvs atpazinis savu meitu medijos izplatītajās fotogrāfijās. Vīrietis gan apgalvoja, ka viņa 28 gadus vecā meita bijusi datorzinību skolotāja un nav aizrāvusies ar radikālo islāmu, turklāt nav bijusi precējusies.

Krievijas Prokuratūras izmeklēšanas komiteja iepriekš paziņoja, ka otru 29.martā notikušo teroraktu metro stacijā "Park kuļturi" veikusi 17 gadus vecā Dagestānas iedzīvotāja Džaneta Abdurahmanova (Abdulajeva), kura bijusi Dagestānas kaujinieka Umalata Magomeda atraitne.

Jau vēstīts, ka 29.marta rītā Maskavas metro stacijās "Lubjanka" un "Park kuļturi" ar 40 minūšu intervālu uzspridzinājās divas teroristes pašnāvnieces. Sprādzienos gāja bojā 40 cilvēku, bet gandrīz 100 tika ievainoti.

No "YouTube" izņemts video, kurā čečenu kaujinieku līderis uzņemas atbildību par Maskavas teroraktiem

Atbildību par šiem sprādzieniem uzņēmās Ziemeļkaukāza islāmistu kaujinieku organizācijas "Kaukāza emirāts" līderis Doku Umarovs.

Interneta gigants "Google", reaģējot uz Krievijas likumdevēja sūdzību, no tam piederošās populārās videofailu koplietošanas vietnes "YouTube" izņēmis video, kurā čečenu kaujinieku līderis Doku Umarovs uzņemas atbildību par asiņainajiem teroraktiem Maskavas metro, otrdien apliecināja uzņēmuma Krievijas filiāles pārstāve Alla Zabrovska.

"Mēs vakar pēcpusdienā no "YouTube" izņēmām pirmo atbildības pieteikuma video," apliecināja uzņēmuma pārstāve.

Video ierakstā Umarovs atzīstas, ka pats personīgi devis rīkojumu sarīkot sprādzienus Maskavas metro.

"Mēs to izņēmām, jo mūsu lietotāji brīdināja par" ieraksta nepieņemamo saturu, norādīja Zabrovska. "Mūsu moderatori uzskata, ka video propagandē naidu, vardarbību un iebiedēšanu, kas saskaņā ar "YouTube" lietošanas noteikumiem ir aizliegts."

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu