Maskava sēro par metro sprādzienu upuriem (25)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Maskavā otrdien ir izsludināta sēru diena par 39 bojāgājušajiem sprādzienos, kas pirmdienas rītā tika sarīkoti divās Krievijas galvaspilsētas metro stacijās.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Tūlīt pēc eksplozijām tika paziņots, ka sprādzienā metro stacijā "Lubjanka" gājuši bojā 23 cilvēki un ievainots 41, bet sprādzienā metro stacijā "Kultūras parks" ("Park kuļturi") gājuši bojā 12 cilvēki un ievainoti 32. Vēlāk slimnīcās nomira četri smagi ievainotie.

Saskaņā ar Federālā drošības dienesta (FDD) datiem sprādzienus sarīkojušas divas teroristes pašnāvnieces ar spridzekļu vestēm.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, noliekot sarkanas rozes viena sprādziena vietā, solīja, ka varas iestādes "atradīs un iznīcinās" šo teroraktu organizētājus, un nosauca viņus par "mežonīgiem zvēriem". Arī Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins solīja, ka šo teroraktu organizētāji tiks iznīcināti.

Provizoriska informācija liecina, ka abas spridzinātājas bijušas saistītas ar Ziemeļkaukāzu, paziņoja Federālā drošības dienesta (FDD) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Lielā astoņnieka (G8) ministru sanāksmē Kanādā neizslēdza iespēju, ka šajos sprādzienos var būt iesaistīti ārvalstu teroristi, kas darbojas Afganistānas un Pakistānas robežas rajonā.

"Mēs zinām, ka tur tikuši sagatavoti vairāki uzbrukumi, kurus paredzēts īstenot ne vien Afganistānā, bet arī citās valstīs. Dažreiz šie braucieni tiek veikti pat līdz Kaukāzam," sacīja Lavrovs.

Krievijas milicija meklē divas sievietes, kuras esot pavadījušas šīs teroristes pašnāvnieces, un vienu vīrieti, kurš arī var būt līdzdalībnieks, pēc šo cilvēku identificēšanas no novērošanas kameru ierakstiem.

Atbildību par sprādzieniem Maskavas metro vēl neviens nav uzņēmies, tomēr čečenu kaujinieka Doku Umarova vadītais grupējums "Kaukāza emirāts" pēdējos mēnešos vairākkārt brīdinājis par plāniem sarīkot uzbrukumu Maskavā. Umarova grupējums ir uzņēmies atbildību par novembrī sarīkotu pasažiera vilciena spridzināšanu, kurā nogalināti 28 cilvēki.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu