Aprit gads kopš 13.janvāra nemieriem (102)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien aprit tieši gads kopš bēdīgi slavenajiem 13.janvāra grautiņiem Vecrīgā, kurus atsevišķi varas partiju cilvēki toreiz labprāt mēģināja saistīt ar „Sabiedrības citai politikai” (SCP) šajā pašā dienā Doma laukumā rīkoto tautas sapulci. Šogad neviena no politiskajām partijām neplāno rīkot pasākumus, lai pieminētu Vecrīgas nemierus.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

„Sabiedrības citai politikai” (SCP) līderis Aigars Štokenbergs norāda, ka sapulci pirms gada rīkot bija vērts, jo tajā apvienojās gan zemnieki, kuri vēlāk panāca zemkopības ministra Mārtiņa Rozes demisiju, gan citi aktīvi ļaudis, un beigās no amata atkāpās arī premjers Ivars Godmanis. Kā panākumu Štokenbergs atzina arī Valsts prezidenta Valda Zatlera prasību nostiprināt Satversmē vēlētāju tiesības atlaist Saeimu, kas arī tika īstenots.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece atzīst, ka pieteikumi par pasākumu rīkošanu šā gada 13.janvārī ir saņemti galvenokārt no radikālajām organizācijām, kā arī atsevišķiem antisociāliem elementiem. Šie cilvēki un organizāciju pārstāvji, pēc viņas domām, Vecrīgā gribēs pulcēties pavisam citu iemeslu dēļ nekā tauta, kas Doma laukumā sanāca kopā pagājušajā gadā.

Atcerēties 13.janvāra notikumus šodien mudina arī vides projekta „Pēdas” aktīvisti, kas aicina Latvijas iedzīvotājus neatkarīgi no viņu dzīvesvietas šodien plkst.9 iziet ielās un lūgt par Latviju, sevi un līdzcilvēkiem.

"Mums nevienam nepatīk dzīvot miskastē, tāpēc darīsim visu iespējamo, lai iedvesmotu gan sevi, gan apkārtējos uz pozitīvām domām un pozitīviem darbiem. Iestāsimies viens par otru," uzsver "Pēdas" pārstāvji.

Savukārt biedrība "Antiglobālisti" šodien plkst.17.30 Rīgā plāno rīkot mītiņu pie jaunās "Parex bankas" ēkas Republikas laukumā, "protestējot pret "Parex bankas" pārņemšanu, nerēķinoties ar tautas viedokli", iepriekš bija paredzēts pie "Parex bankas" vecās ēkas Vecrīgā, Smilšu ielā.

Tomēr pasākuma rīkotāji ar Rīgas domes Piketu, sapulču un gājienu pieteikumu izskatīšanas komisiju vienojās par mītiņa vietas maiņu.

"Pārrunājot tika panākta vienošanās, ka pasākums netiks rīkots Vecrīgā. Jau ir pierādījies, ka Vecrīga nav piemērota masu pasākumu rīkošanai, un nekad nevar zināt, cik cilvēku ieradīsies," skaidroja Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis.

Līdzīgi kā pērn, šogad janvāra vidū notiek arī barikāžu dienu atceres pasākumi. Tos ievadīs ugunskuru iekuršana Zaķusalā, kas paredzēta pulksten 18.00, bet pēc tam sekos pasākums „Latvija, mosties!”.

Komentāri (102)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu