Tramps: NATO dalībvalsts Melnkalnes aizstāvēšana varētu novest pie Trešā pasaules kara

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien televīzijas intervijā izteicies, ka NATO piektā panta iedarbināšana, lai aizstāvētu alianses jaunāko dalībvalsti Melnkalni, varētu novest pie Trešā pasaules kara. Trampa izteikumi izraisījuši sašutumu, jo kolektīvā aizsardzība - gadījumā, ja notiek uzbrukums vienai dalībvalstij, pārējās nāk palīgā - ir NATO stūrakmens.

Otrdienas intervijā Tramps no jauna sēja šaubas, vai ASV pildītu savas saistības un vajadzības gadījumā palīdzētu pārējām NATO dalībvalstīm, ko Tramps vairākkārt kritizējis par pārāk maziem tēriņiem aizsardzībai, vēsta raidorganizācija «Deutsche Welle».

Telekanāla «Fox News» žurnālists Takers Karlsons Trampam jautāja: «Kāpēc manam dēlam būtu jādodas uz Melnkalni, lai to aizsargātu no uzbrukuma?»

«Esmu uzdevis to pašu jautājumu,» atbildēja Tramps. Viņš Melnkalni, kas NATO tika uzņemta 2017.gadā, raksturoja kā «ļoti spēcīgu» un «ļoti agresīvus cilvēkus».

«Viņi varētu kļūt agresīvi, un - apsveicu, jūs esat Trešajā pasaules karā,» teica Tramps. «Tas ir ļoti netaisnīgi, jo viņi nemaksā un mēs viņus aizstāvam.»

NATO amatpersona Vācijas ziņu aģentūrai DPA apstiprināja, ka NATO līguma 5.pants ir «negrozāms un akmenī cirsts». «Uzbrukums vienai [dalībvalstij] ir uzbrukums visām,» piebilda amatpersona.

Saskaņā ar valdības datiem, Melnkalnes aizsardzības budžets ir 66 miljoni eiro jeb apmēram 1,66% no IKP. Melnkalne plāno līdz 2024.gadam palielināt aizsardzības tēriņus līdz 2% no IKP, kā to apņēmušās mēģināt izdarīt visas NATO dalībvalstis.

Tramps pagājušonedēļ notikušajā NATO samitā pārmeta pārējām dalībvalstīm nepietiekamus tēriņus aizsardzībai. Lai arī samita laikā izskanēja baumas, ka Tramps šā jautājuma dēļ piedraudējis ar izstāšanos no NATO (ko gan citi avoti noraidīja), samitu viņš tomēr noslēdza uz pozitīvas nots.

Šonedēļ Tramps Helsinkos tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Maskava iebilst pret NATO paplašināšanos un īpaši nopēla kādreiz Dienvidslāvijas sastāvā bijušās Melnkalnes uzņemšanu aliansē. Melnkalne arī pretendē uz uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES).

Melnkalnes mediji vēsta, ka Krievija esot pat plānojusi sarīkot apvērsumu Melnkalnē, lai nepieļautu tās uzņemšanu NATO, norāda «Deutsche Welle».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu