Apokalipses gaidītāji: Japānā bargi sodītā sekta, kas sarīkoja zarīna uzbrukumu metro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP kolāža

1995.gada 20.martā miljoniem cilvēku devās uz darbu, izmantojot visnoslogotākās Tokijas metro līnijas. Taču šoreiz pastardienas gaidītāju sektas locekļi metro vilciena vagonos ienesa piecus maisus, kas bija piepildīti ar ķīmisko ieroci zarīnu šķidrā formā. Sektanti pārdūra maisus ar noasinātiem lietussargu galiem, ļaujot kodīgajai vielai izplūst vagonos. Indīgā viela strauji izplatījās. Kodīga sajūta acīs, smakšana, vemšana - daži pasažieri vēlāk sūdzējās, ka uz laiku zaudējuši redzi un bijuši paralizēti, vēsta raidorganizācija BBC. Trīspadsmit cilvēki zaudēja dzīvību un vismaz 5800 guva dažāda smaguma savainojumus. Tas bija lielākais terorakts Japānā pēckara laikā.

 
1995. gada 20.marts - diena, kad notika zarīna uzbrukums Tokijas metro
1995. gada 20.marts - diena, kad notika zarīna uzbrukums Tokijas metro Foto: AFP

1995.gada zarīna uzbrukums Tokijas metro

Par milzīgā apmēra uzbrukumu atbildīga sekta «Aum Shinrikyo» («Augstākās patiesības sekta»), kuras sekotāji uzskatīja, ka tuvojas pasaules gals un sektanti būs vienīgie, kas pēc tā nenokļūs ellē. Vienīgais izņēmums būšot cilvēki, ko sektas dalībnieki nogalinājuši.

Asahara nežēlīgo uzbrukumu saviem sekotājiem pasniedza kā «svētīgu mēģinājumu pārcelt nolādēto dvēseles no šīs pasaules uz augstāku garīgo plānu», raksta «Japan Times».

Uzbrukums satrieca Japānas sabiedrību, kas lepojās ar zemu noziedzību un saliedētību. Vairāk nekā divdesmit gadus pēc terorakta daudziem cietušajiem joprojām nākas sadzīvot ar tā atstātajām sekām: runas un redzes defektiem, kā arī posttraumatiskā stresa sindromu. Daži joprojām ir piesaistīti gultai.

Pagājušonedēļ Japānā tika izpildīts nāvessods sektas dibinātājam Sjoko Asaharam un vēl sešiem šajā lietā notiesātajiem sektas dalībniekiem. Viņa tika atzīti par vainīgiem vairākos noziegumos, tai skaitā par 1995.gada uzbrukumu trijās metro līnijās.

Asaharam nāvessods pakarot tika piespriests jau 2004.gadā, taču izpildīt to varēja tikai pēc vairāku citu notiesāto sektantu apelāciju izskatīšanas. Vēl seši sektas locekļi gaida nāvessoda izpildi.

Kopumā apsūdzības uzrādītas gandrīz 200 «Aum» locekļiem. Tikai 2012.gada jūnijā tika aizturēts Katsuja Takahasji, kurš bēguļoja 17 gadus. Tiek uzskatīts, ka viņš bija šoferis vienam no zarīna uzbrukuma pastrādātājiem, tādējādi palīdzot aizbēgt no nozieguma vietas.

 
Kustības dibinātājs Sjoko Asahara
Kustības dibinātājs Sjoko Asahara Foto: AFP

Pastardienas sektas pirmsākumi

«Aum Shinrikyo» aizsākās 80.gados kā reliģiska kustība, kas apvienoja hinduisma un budisma mācības, bet vēlāk arī kristietības apokaliptiskos pareģojumus. Kustības dibinātājs Asahara sevi pasludināja gan par Kristu, gan par pirmo «apgaismoto» pēc Budas.

1989.gadā «Aum» Japānā oficiāli atzina par reliģisku organizāciju. Asahara sapulcēja ievērojamu skaitu sekotāju - ne vien Japānā, bet arī citviet pasaulē. Viņš uzstājās universitātēs un izdeva grāmatas. Popularitātes zenītā «Aum» bija desmitiem tūkstoši sekotāju visā pasaulē.

Taču «Aum» pakāpeniski pārtapa par paranoisku pasaules gala gaidītāju sektu. Sekotāji bija pārliecināti, ka tuvojas pastardiena un pēc tās ellē nonāks visi, kas nav sektas dalībnieki; vienīgais izņēmums - cilvēki, ko sekta nogalinājusi, tādējādi «glābjot» viņus no mocībām ellē.

Sekta kļuva arvien vardarbīgāka - nolaupīja, sakropļoja un nogalināja savus oponentus, kā arī izmantoja ķīmiskos un bioloģiskos ieročus savos uzbrukumos.

 
«Aum» dīvainie rituāli
«Aum» dīvainie rituāli Foto: EPA

Vannas ūdens dzeršana un pastardienas gaidīšana: «Aum» dīvainie rituāli

Asaharas sekotāji veica dažādus dīvainus rituālus, tai skaitā dzēra ūdeni, kurā Asahara bija vannojies, un valkāja elektriskas cepurītes, kuras, kā ticēja sekotāji, «sinhronizēja» viņu smadzeņu viļņus ar Asaharu, ziņo aģentūra AP. Kāds bijušais sekstants stāsta, ka 1988.gadā esot samaksājis vairāk nekā 8000 ASV dolāru par «asiņu iniciācijas» rituālu, kurā it kā esot dzēris sektas līdera asinis.

Asahara par saviem galvenajiem palīgiem izvēlējās sekotājus, kas bija ārsti, juristi un zinātnieki no Japānas labākajām universitātēm.

Sekotāji pelnīja naudu ar jogas nodarbībām un veselīgiem ēdieniem, par ko iegādājās zemi un aprīkojumu. Viņi veidoja un pirka ieročus, bet Asaharas piesaistītie zinātnieki ražoja ķīmiskos un bioloģiskos ieročus.

Viens no bijušajiem «Aum» sekotājiem 2015.gadā portālam «Japan Times» stāstīja, ka esot pievienojies sektai 1987.gadā. Viņš piedalījās desmit dienas ilgā «neprāta» nometnē, kuras dalībniekiem nācās pārbaudīt savas fiziskās spējas teju līdz pēdējai robežai. Lai arī tolaik Nagaoka bija students, viņš «Aum» ziedoja naudu tik bieži, cik varēja atļauties.

«Smadzeņu skalošana ir kā burvestība - ikviens var iekrist šajās lamatās,» viņš norāda. ««Aum» lika domāt, ka varam brīvi izvēlēties, bet realitātē mūs virzīja uz šīm izvēlēm.»

1990.gadā viņš iesaistījās pūliņos panākt Asaharas un 24 sekotāju ievēlēšanu Japānas parlamentā. Dalot bukletus un izlīmējot kampaņas plakātus, viņš ēda vienreiz dienā un naktī gulēja tikai dažas stundas. Pārgurums nepalika bez sekām: kādu rītu Nagaoka pamodās ar īslaicīgu amnēziju un sāka pētīt «Aum» no «autsaidera» skatupunkta. Tas pielika punktu viņa dalībai sektā.

«Saikne starp «Aum» dalībniekiem bija ļoti spēcīga, jo mēs domājām, ka esam saistīti garīgā līmenī. Mēs ticējām, ka reinkarnācijas dēļ esam savienoti pagātnes un nākotnes dzīvēs. Manas attiecības ar tēvu tolaik nebija labas. Man mācīja, ka viss, ko viņš saka, ir ļaunprātīgas muļķības,» stāsta Nagaoka. Vēlāk viņš kopā ar tēvu palīdzēja citiem bijušajiem sektantiem izkļūt no Asaharas ietekmes.

Tas nepalika bez sekām. Neilgi pirms uzbrukuma Tokijas metro «Aum» sekotāji ar nervu indi VX uzbruka Nagaokas tēvam, kurš publiski iestājās pret sektu.

 
Pēc zarīna uzbrukuma metro Japānā, 1995. gadā
Pēc zarīna uzbrukuma metro Japānā, 1995. gadā Foto: AFP

Citi sektas pastrādātie noziegumi

Uzbrukums metro nebija vienīgā «Aum» pastrādātā nežēlība. 1989.gadā pēc kritiskas televīzijas intervijas ierakstīšanas pazuda advokāts Cucumi Sakamoto, viņa sieva un bērns. Lai arī daži Sakamoto kolēģi pauda aizdomas, ka notikušais saistīts ar sektu, tikai pēc 1995.gada uzbrukuma apstiprinājās, ka sektanti nogalinājuši ģimeni un atbrīvojušies no līķiem.

No 1994. līdz 1995. gadam «Aum» veica vairākus slepkavību mēģinājumus, izmantojot zarīnu un VX.

1994.gada jūnijā sekta Macumuto pilsētā Nagano prefektūrā izplatīja zarīnu. Incidentā tika nogalināti astoņi, bet ievainoti vēl 500 cilvēki. Tikai pēc uzbrukuma Tokijas metro atklājās, ka «Aum» atbildīgs par šo noziegumu.

Pēc 1995.gada uzbrukuma Tokijas metro «Aum» nogāja pagrīdē, taču pilnībā neizjuka. Tā vēlāk atdzima ar nosaukumiem «Aleph» un «Hikari no Wa». «Aum» atzīta par teroristu organizāciju ASV un daudzās citās valstīs, taču vēlākās inkarnācijas joprojām ir atļautas Japānā. Tiesa gan, tās atzītas par «bīstamām reliģijām» un tiek novērotas.

Sektai joprojām ir sekotāji gan Japānā, gan citviet - īpaši bijušajās Padomju Savienības valstīs, norāda BBC. 2016.gadā Krievijas policija veica vairākus reidus cilvēku, ko uzskatīja par sektas sekotājiem, mājās Maskavā un Sanktpēterburgā. Krievijas prokuratūra lēsa, ka visā valstī «Aum» varētu būt līdz pat 30 000 sekotāju.

2016.gada martā Montenegro izraidīja 58 ārvalstniekus, ko turēja aizdomās par saistību ar «Aum». Viņi bija sapulcējušies noīrētā viesnīcā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu