Kā izmanīgas svešzemju sievietes "apstrādā" cilvēkus pašā Rīgas centrā (11)

Jānis Vingris
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Vasaras karstumā Latvijas iedzīvotājus apsēduši dažādi veikli darboņi, kas tīko pēc mūsu maku satura. Portāls TVNET jau ziņoja par aizdomīgiem zvaniem no nepazīstamiem ārzemju telefona numuriem, uz kuriem Valsts policija (VP) aicina neatzvanīt, jo pastāv risks, ka šīm sarunām var tikt piemērots paaugstināts tarifs. Nesen pašā Rīgas centrā saskārāmies ar vēl kādu izmanīgu veidu, kā tikt pie svešas naudas, spēlējot uz cilvēku jūtām un empātijas.

Izliekoties par kurlmēmām “Kurtu un invalīdu reģionālās asociācijas Eiropā” (!!!) pārstāvēm tunelī pie veikala "Stockmann" divas sievietes no garāmgājējiem vāc ziedojumus “starptautiskā centra izveidei”.

Foto: TVNET

Tumšmatainās sievietes uzstājīgi vēršas pie garāmgājējiem, lūdzot naudu. Uz papīra lapas vienā rindā neveikli izkārtots Latvijas karogs, divas dažādas zīmes, kas apzīmē cilvēkus ar invaliditāti, un teksts: “Mēs vēlamies izveidot starptautisku palīdzības centru. Lūdzu, pazīdziet mums”, zem tā - parakstu tabula.

Atbildēt uz TVNET jautājumu, kas ir “kurti” un kāpēc tiek vākti ziedojumi tieši šīs šķirnes skaistajiem medību suņiem, kā arī to, kāds suņiem sakars ar invalīdiem, viņas nevar – ar žestu palīdzību demonstrē, ka ir kurlmēmas.

Visticamāk, tas ir triks, lai apietu valodas barjeru, - iespējams, ka šīs sievietes nav no Latvijas un latviešu valodu nesaprot. Par to liecina daudzās kļūdas tekstā, kas uzdrukāts uz veidlapas.

Sievietes ar zīmēm rāda, ka nespēj runāt, un no ziedojumu vākšanas vietas "Stockmann" tunelī cenšas ātri pazust. Par lielu pārsteigumu, pēc brīža abām sievietēm tomēr parādās "runas spējas" - svešā valodā viņas sazinās pa telefonu un organizē, kā izskatās, bēgšanu no policijas, kas jau ir izsaukta.

Pēc vairākkārtējas virzienu maiņas un bēgšanas ar autobusu sievietes galu galā tiek aizturētas un nogādātas policijā nopratināšanai, tomēr drīz vien  - atkal atbrīvotas.

Izrādās, ka Valsts policija šo krāpnieku priekšā ir bezspēcīga. Valsts policijas pārstāve Elīna Sprudzāne TVNET apstiprināja, ka šādas personas tikušas aizturētas, lai noskaidrotu apstākļus. Ņemot vērā, ka nav cietušo personu, administratīvā lietvedība tomēr netika sākta. Vienlaikus policija informāciju esot piefiksējusi.

Varētu šķist, ka policijas iejaukšanās viltvāržus iebiedēs, taču pāris dienas pēc aizturēšanas   ziedojumu vācējas jau atkal ir atgriezušās "Stockmann" tunelī, šoreiz jau divu vīriešu pavadībā.

 TVNET aicina cilvēkus, kuriem pēc šīs informācijas publiskošanas ir radušās šaubas par sava ziedojuma nonākšanu paredzētajiem mērķiem, vērsties policijā ar iesniegumu.

Pārliecināties, vai ziedojumu vākšana notiek likumīgi, var Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā. Nopietnākās organizācijas, kas nodarbojas ar labdarību un ziedojumu vākšanu, ir iekļautas sabiedriskā labuma organizāciju reģistrā.

“Mēs vienmēr sakām ziedotājiem: pārliecinieties, kāds ir ziedojumu vākšanas mērķis un kā līdzekļi tiek izlietoti. Mēs iesakām ziedot ar labdarības organizācijas palīdzību,” saka fonda “Ziedot.lv” komunikāciju vadītāja Ilze Ošāne.

Lai neuzķertos uz krāpniekiem un varētu izsekot ziedotās naudas plūsmai, pieprasīt un saņemt atskaites, viņa iesaka ziedot ar oficiālo labdarības organizāciju palīdzību. 

"Tas ir ļoti neētiski, ja kāds, izliekoties par cilvēku ar invaliditāti un mēģinot iežēlināt publiku, vāc naudu neeksistējošam projektam,” saka Ošāne. Tomēr melot nav aizliegts. “Policijā var teikt, ka cilvēki ziedojuši labprātīgi, bet viņi ir tikuši maldināti. Varbūt cilvēks steidzas un neiedziļinās - kam tieši ziedo,” saka Ošāne.

Organizācijā “Apeirons” notikušo komentē: “Aizvien vairāk parādās dažādas situācijas, kur krāpnieciski uzņēmumi vai personas lūdz ziedot naudiņu it kā cilvēku ar invaliditāti vajadzību risināšanai. Es aicinātu cilvēkus uzmanīties un, ja ir kādas aizdomas par negodīgu rīcību, tad ziņot policijai. Godīgas finanšu vākšanas kampaņas parasti ir atspoguļotas organizāciju mājas lapās, kurās ir parādīts kampaņas apmērs un ziedojumu izlietojums.  Organizācija, kas minēta TVNET novērojumā, nav Latvijā reģistrēta un realitātē nepastāv, un tas ir nožēlojami, ka cilvēku ar invaliditāti vārds un viņu bēdīgās situācijas tiek izmantotas viltus kampaņās,”

Par to, kur patiesībā paliek šādiem krāpniekiem saziedotā nauda, lasi un skaties TVNET jau šo ceturtdien!

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu