Kalifornijas vīnā atrastas radioaktīvas vielas. Vainīga Fukušimas katastrofa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc 2011. gadā notikušās Fukušimas atomelektrostacijas katastrofas radioaktīvie atkritumi izplatījās pa visām tuvējām teritorijām - tika saindēts ēdiens un ūdens. Septiņus gadus pēc traģēdijas katastrofas sekas joprojām ir jūtamas, proti, radioaktīvās vielas šoreiz atrastas Kalifornijas vīnā.

Kā rakstīts zinātniskajā žurnālā “Arxiv”, grupa franču kodolfiziķu pārbaudīja 18 pudeles 2009. gadā iepildīta Kalifornijas vīna un atklāja, ka tajās ir divas reizes vairāk radioaktīvo vielu, nekā ir pieļaujams.

Pētnieki izmantoja divas metodes, lai atklātu radioaktīvā izotopa cēzija-137 pēdas vīnā. Ar pirmo metodi, kas tika radīta pirms 20 gadiem, šīs daļiņas iespējams atklāt caur pudeles stiklu, to neatverot. Savukārt daudz precīzāka bija otra metode, kad vīns tika izliets no pudeles un karsēts, līdz pārvērtās par tā saucamajiem pelniem, kuros vēlāk tika meklētas cēzija-137 pēdas.

Lai arī tika atrastas šīs radioaktīvās vielas pēdas vīnā, tomēr eksperti skaidro, ka cilvēkiem nevajadzētu lieki satraukties: cilvēka veselībai briesmas nedraud, jo radioaktīvo toksīnu daudzums, kas atrodams pārtikā un dzērienos ārpus Japānas, joprojām ir pārāk zems, lai būtu bīstams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu