Bulgārijas tiesa atzīst “dzimti” par antikonstitucionālu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TYRONE SIU / REUTERS

Bulgārijas Konstitucionālā tiesa piektdien atzinusi, ka termins “dzimte” izdzēš robežas starp abiem bioloģiskajiem dzimumiem un uzskatāms par antikonstitucionālu.

“Definējot dzimti (gender) kā sociālu konceptu, tiek apšaubītas robežas starp diviem bioloģiski determinētiem dzimumiem – sievieti un vīrieti,” teikts spriedumā, kurā formulēts tiesas viedoklis par Stambulas konvenciju.

Janvārī premjerministrs Boiko Borisovs vadītā konservatīvā valdība aicināja parlamentu konvenciju ratificēt, taču pēc tam atteicās no mēģinājumiem likumdevējus pārliecināt, jo atsevišķās tās normas izsaukušas sabiedrībā protestus.

Tiesa savā spriedumā Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir apkarot vardarbību pret sievietēm, noraidījusi, pieslejoties viedoklim, kuru atbalsta gan Borisova vadītās konservatīvās partijas GERB ("Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību") koalīcijas partneri - nacionālistiski noskaņotā apvienība "Apvienotie patrioti" (OP), gan pareizticīgā baznīca, gan musulmaņu minoritāte.

“Ja sabiedrība vairs nesaskatīs atšķirību starp vīrieti un sievieti, apkarot vardarbību pret sievietēm būs neiespējami,” teikts spriedumā, kas pieņemts ar astoņām tiesnešu balsīm, četriem balsojot pret.

OP apsveikusi spriedumu kā “uzvaru”, norādot, ka Stambulas konvencija “ieviestu nepieņemamo dzimtes jēdzienu bērnudārzos un skolās”, kā arī leģitimētu transseksuālismu un novestu pie viendzimuma laulību legalizācijas.

Līdz šim Eiropas Padomes Stambulas konvenciju ratificējušas 32 valstis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu