Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs pārsteigts par lielo deputātu kandidātu skaitu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

​Nākamajās Saeimas vēlēšanās piedalīsies gan vairāk sarakstu nekā vairākās pēdējās vēlēšanās, gan arī vairāk būs pašu kandidātu, kas savā ziņā ir negaidīti, jo pēdējos gados ir tikusi paaugstināta latiņa kandidātu sarakstu pieteikšanai, šorīt Latvijas Radio sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Cimdars atzīmēja, ka šogad vēlēšanās kandidēs lielāks skaits partiju apvienību.

Cimdara vērtējumā, kandidātos būtisku jaunumu salīdzinājumā ar citām vēlēšanām nav - sarakstos ir gan pieredzējuši cilvēki, gan arī tādi, par kuriem nav zināms vispār nekas. Beigu galā vēlētāju viedoklis par labākajiem kandidātiem būs redzams jaunajā parlamentā, piebilda amatpersona.

Šodien CVK skatīs Tatjanas Ždanokas jautājumu, jo ir mainījusies situācija - ja līdz šim CVK vadījusies tīri no likuma normas, kas liedza viņai piedalīties vēlēšanās, tad tagad tai jāvadās no Satversmes tiesas sprieduma, kas nosaka, ka CVK ir pienākums vērtēt, vai šādas personas joprojām apdraud Latvijas valstiskumu.

CVK šodien plāno pabeigt partiju kandidātu sarakstu reģistrēšanu, bet tas nenozīmē, ka vēlāk no sarakstiem nevarēs svītrot kādu cilvēku, ja tas neatbildīs likumu prasībām.

LTV "Rīta panorāmā" Cimdars atzina, ka CVK pārsvarā visus iesniegtos kandidātu sarakstus reģistrē un arī šoreiz, visticamāk, tā būs, jo drošības naudas ir samaksātas, sūdzības nav saņemtas u.tml.

Taujāts, vai vēlēšanu komisijās trūkst cilvēku, Cimdars sacīja, ka par šo problēmu dzirdēts Rīgā, bet citviet tā esot mazāk aktuāla, tomēr viņam šķiet, ka ir problēma ar atalgojumu, kas vēlēšanu komisiju darbiniekiem neesot mainījies jau daudzus gadus, līdz ar to mazinās cilvēku motivācija pieteikties strādāt vēlēšanu komisijās.

Cimdars pieļāva, ka arī no CVK darba viedokļa potenciāla problēma vēlēšanās varētu būt kādas provokācijas, lai sētu šaubas par vēlēšanu objektivitāti.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu