Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Pozitīvais "Dinamo"

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.dinamoriga.lv

Rīgas "Dinamo" hokejisti aizvadījuši jau sešas pārbaudes spēles pirms savas 11. KHL sezonas, nu treneriem būs jāsāk veikt kāda nepatīkama procedūra - dažiem censoņiem ar pārbaudes laika līgumu jāsaka paldies vismaz līdz nākamajai vasarai. Ģirts Ankipāns gan negribētu griezt strauji, piedāvājot iespēju gaidīt un nopelnīt savu izdevību fārmklubā. 32 spēlētāji, kas bija turnīrā Ņižņijnovgorodā, it kā nav pārāk daudz, taču pamazām sāk skaidroties gan pamatsastāvs, gan arī tie, kam paredzēts liekaču statuss.

Laikam vainīgs ir mans optimisms, bet katru vasaru man liekas, ka nu gan būs! Ka šis "Dinamo" ir gana sprauns. Lai spēlētu ne tikai KHL regulārajā čempionātā, bet arī Gagarina kausā. Optimismu rada arī nule sešu komandu turnīrs Ņižņijnovgorodā, kur mūsu "Dinamo" nebūt nebija kā punktu piegādes mašīna citiem, varbūt izņemot pirmo spēli ar Maskavas "Dinamo" - 1:4. Uzvarēts Minskas "Dinamo" - 4:2, Ņižņijnovgorodas "Torpedo" - 1:0, kā arī pēcspēles bullīšos Maskavas "Spartak" - 4:3, pa ceļam vēl tikai zaudējot Jekaterinburgas "Automobilist" - 2:3. Kas formāli deva 4. vietu turnīrā pēc "Automobilist" (14 punkti no 15), "Torpedo" (9) un Maskavas "Dinamo" (8, bet uzvarēta savstarpējā spēle).

Aiz mums palika Kaspara Daugaviņa un Mārtiņa Karsuma "Spartak" (4) un Minskas "Dinamo", kas vienīgos divus punktus guva pret "Spartak". Pirms turnīra lielākā daļa ekspertu Rīgai atvēlēja autsaidera lomu, bet iznāca, ka esam starp līderiem, protams, aiz "Automobilist", kas izskatījās čempionātam visvairāk jau sagatavojies. Kaut starts tikai 1. septembrī, bet Jekaterinburgas komandai pat vēl dienu vēlāk, savā laukumā ar... Rīgas "Dinamo".

Skaidrs, ka vērot spēles TV ekrānā nav tas pats, kā to darīt klātienē, TV ekrāns ne visu parāda, šo to pat izkropļojot. Pirms desmit gadiem pirms pārbaudes turnīra Mitiščos man bija reālas bažas, kā izskatīsimies uz Krievijas vadošo komandu fona, pēc nule notikušajām spēlēm liekas, ka vairākās pozīcijās esam gana labi. Pirmkārt, tā ir vārtu drošība, kur Ankipāns un Co bija izvēlējušies vispirms dot iespēju Timuram Biļalovam, pēc tam - Maksimam Tretjakam un tad nāca Kristera Gudļevska 1:0 pret "Torpedo", tad atkal Biļalovs un Gudļevskis. Rēķinot tikai ciparu kategorijās, Biļalovam abi divi zaudējumi, Gudļevskim - uzvara pamatlaikā un bullīšos, Tretjakam - pamatlaika uzvara. Pēc pirmās pārbaudes Rīgā ar Ņeftekamskas "Toros" savas pozīcijas mazliet pasliktināja Gudļevskis, taču Ņižņijnovgorodā principā nospēlēja ļoti labi, izņemot bullīšu sēriju pret "Torpedo", kad tika ielaistas visas piecas ripas, uzjautrinot Krievijas TV žurnālistus.

Šīs sešas, kā arī paredzamās "Latvijas dzelzceļa" četras spēles, protams, ir tikai tāpēc, lai labāk sagatavotos KHL čempionātam, taču mazliet biedē bullīšu sērijas - 0:5 pret Maskavas "Dinamo", 1:8 pret Minsku, 1:4 pret "Torpedo". Labi, ne vienmēr meta mūsu lielākie meistari, taču laikam jau vēl nav mainīts bauslis: tas, kas met treniņos, var iemest arī spēlē; kurš met pārbaudes spēlēs, tas metīs arī punktu jeb KHL mačos.

Par to, kā treneri izmantoja trīs vārtsargus, jau rakstīju. No desmit aizsargiem visās piecās spēlēs bija aizsargu pāris Dzaneti - Balinskis. Trijās spēlēs: Ališausks - Majone. Bez Dzaneti, Balinska un Majones vēl visās piecās spēlēs piedalījās Sotnieks, četrās - Ališausks, Šuļenins un Mamčics, divās - Zīle, Feirčilds un Kaļķis. Izskatās, ka "Dinamo" briest modelis 7+13, kur 1998, gada aizsargam Kaļķim tiks atvēlēta jaunuļa vieta. Vai deviņi aizsargi plus Kaļķis nav mazliet par treknu? Droši vien kādam būs jāceļo uz fārmklubu Liepājā. No šeit minētajiem jaunpienācējiem laukumā pagaidām izceļas kanādietis Majone - frizūra no astoņdesmitajiem, spēle kā pussargam, ar tieksmi uz naidnieka vārtiem. Atraktīvs, rezultatīvs, bet bīstams. Uz abiem vārtiem...

Uzbrukumā treneri četrās spēlēs no piecām kopā turēja Videlu, Mitinenu un Dārziņu. Videls Rīgas publikai labi zināms, Dārziņš - tāpat, bet somu centra uzbrucējs Mitinens, kuram KHL šī nebūs pirmā sezona, pašlaik izskatās ļoti labi. Tik vajadzīgais centrs. Trijās spēlēs kopā tika turēts laikam jau nomināli ceturtais uzbrukuma trijnieks: Meija - Batņa - Ģēģeris, abiem malējiem uzbrucējiem arī iemetot pa savai ripai (no 12). Četrās spēlēs bija saikne: Miķelis Rēdlihs - Džeriņš. 

No uzbrucējiem visas piecas spēles aizvadīja Dārziņš, Rēdlihs, Videls, Makmilans un Klarks, pa četrām - Džeriņš, Mitinens, Daniels Bērziņš, Lipsbergs, trijās spēlēs piedalījās Meija, Batņa, Ģēģeris, Skvorcovs, divās - Pavlovs, Saulietis, Marenis, Kalns, Razgals un Rancevs. Visiem pieciem "divniekiem", izņemot Razgalu, ir pārbaudes laika līgumi. Tāpat kā Skvorcovam un Lipsbergam bet no aizsargiem - Ališauskam un Mamčicam.      

Raugoties no TV ekrāna šīs puses, visneskaidrākās pozīcijas ir vārtos: Gudļevskim un Biļalovam pilnvērtīgi līgumi, bet Tretjakam - pārbaudes laiks... 

Pagaidām liekas, ka Ankipāns Vācijā nozvejojis mums ļoti noderīgu zivi - uzbrucēju Klarku, kuram vārtu momenti veidojas it kā ne no kā. Nule Ņižņijnovgorodā - trīs vārti! Pa ripai Zīlem, Videlam, Majonem, Balinskim, Ališauskam, Džeriņam, Meijam un Ģēģerim, bet Dārziņam - uzvaras bullītis. 

Teikšu, kā ir: "Dinamo" šobrīd izskatās pārsteidzoši labi. Tagad atkal treniņi, bet no 21. līdz 26. augustam "Latvijas dzelzceļa" kauss, kur spēļu secībā mači ar Minskas "Dinamo", Jaroslavļas "Lokomotiv", Kazaņas "AK Bars" un Šveices klubu "Davos". Bet KHL čempionāta stratēģija visām vidusmēra komandām viena: nepieciešams iekrāt punktus jau starta spēlēs.           

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu