VVC: Valsts pārvaldē jūtama vēlme valodas jautājumā izpatikt uzņēmējiem (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts pārvaldē brīžiem ir redzama vēlme valodas jautājumā izpatikt uzņēmējiem, ārvalstniekiem un investoriem, dodot papildu brīvības, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš.

"Sliktākais ir tas, ka brīžiem gan valsts pārvaldē, gan nevalstiskajās organizācijās ir cilvēki, kas apšauba valsts valodas statusu, nesaprotot, ka tās primārs lietojums ir pašsaprotams un nav diskutējams," uzsvēra VVC vadītājs.

Pēc viņa paustā, kopumā gan izpratne par latviešu valodas lietošanu valsts pārvaldē vērtējama kā laba.

Spriežot par situāciju citās jomās, Baltiņš minēja, ka ir bijuši gadījumi, kad cilvēki domā, ka var izvietot reklāmas tikai svešvalodās.

Ir bijusi arī situācija, kad kādas kafejnīcas īpašnieki uzskata, ka viņu iestādi apmeklēs vairāk, ja ēdienkarte būs tikai angļu valodā.

Kā ziņots, visos Latvijas novados darbojas VVC sabiedriskie palīgi. Pagājušajā gadā tie snieguši 352, bet 2016. gadā - 348 konsultācijas par dažādiem jautājumiem, tostarp informācijas sniegšanu mājaslapās svešvalodā, pareizrakstību, publisko informāciju tikai svešvalodā, marķējumu tulkojumiem. Šogad pirmajā ceturksnī sniegtas jau 143 konsultācijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu