Debesīs virs Eiropas novērots krāšņais "meteoru lietus"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/EPA/Tass/Scanpix

Nedēļas nogalē daudzviet Eiropā, kā arī Ziemeļamerikā, bija vērojama viena no krāšņākajām vasaras dabas parādībām - "meteoru lietus" jeb perseīdu plūsmas maksimums. Naktī no 12. uz 13. augustu "krītošās zvaigznes" bija vislabāk redzamas, vēsta raidorganizācija "Euronews".

Foto: Reuters/EPA/Tass/Scanpix

"Tas jāredz ikvienam," sacīja bosnietis Miralems Mehiks. Viņš kopā ar starptautisku zvaigžņu vērotāju grupu skatījās "meteoru lietu" tā dēvētajās smilšu piramīdās - dabiski sanestās smilšu kolonnās, kas atrodas netālu no Bosnijas dienvidu pilsētas Fočas.

Foto: Reuters/EPA/Tass/Scanpix

Perseīdu lietus vērojams katru augustu. Krāšņais dabas fenomens redzams ziemeļu puslodē virs reģioniem, kuros ir maz gaisa piesārņojuma.

Perseīdu plūsma ir saistīta ar Svifta-Tatla komētu, kas Sauli apriņķo 120 gados. Ik gadu augustā Zeme šķērso šīs komētas orbītu. Apkārt riņķo no komētas atdalījusies viela, veidojot tādu kā mākoņa formu.

VIDEO:

Mākonis sastāv no smilšu graudiņiem, sīkiem akmentiņiem un putekļiem. Komētas daļiņas lielā ātrumā ietriecas Zemes atmosfērā un uzliesmo. Plūsma savu nosaukumu ir ieguvusi no tā, ka pie debesīm visi meteori šķietami nāk no Perseja zvaigznāja.

Foto: Reuters/EPA/Tass/Scanpix

 Aizvadītajā naktī meteoru lietus bija īpaši labi redzams uz tumšo debesu fona.

Meteoru lietu ieteicams vērot ārpus pilsētām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu