Lietuvā svin Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvā trešdien svin Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienu - vienus no svarīgākajiem katoļu baznīcas svētkiem. No senatnes šī diena tiek dēvēta arī par Zāļu dienu.

Kopš 2000.gada 15.augusts Lietuvā pasludināts par valsts svētkiem un brīvdienu.

Svētā mise šai dienā tiek noturēta Alītas rajona Pivašūnu baznīcā, Panevēžas rajona Krekenavas baznīcā, Pažaisles klosterī pie Kauņas un citur. Kopumā gadskārtējās katoļu atlaidas notiek vairāk nekā divsimt Lietuvas baznīcās, kurp cilvēki nes svētīt arī ziedu pušķus, jaunās ražas maizi un augļus.

15.augusts Lietuvā tradicionāli tiek dēvēts arī par Zāļu dienu, kad zemkopji pateicas par jauno ražu, kas tiek svētīta arī baznīcās, kur tiek aizlūgts par zemes kopējiem. Gada ritējumā Zāļu diena iezīmē labības pļaujas pabeigšanu, kad no jaunās ražas labības tiek cepta maize un darīts alus, vienlaikus tie ir arī medus sviešanas un piena svētki. Lietuvā šai dienā ierasts pulcēties kopā ģimenēm un dzimtām, kaimiņiem un draugiem no tuvienes un tālienes.

Kā ik gadus, senās Zāļu dienas tradīcijas tiks atsauktas atmiņā arī Rumšišķu Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā pie Kauņas. Muzeja kapelā tiks noturēta mise, svētītas zāles un ziedi, labība un maize, bet Aukštaitijas sētā notiks varēs iepazīt ārstniecības augus un izjust Zāļu dienas gaisotni, kāda tā bijusi pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu