Baltijas jūra siltāka nekā jebkad iepriekš: ko tas liecina par gaidāmo rudeni?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA/Scanpix

Pēc karstās vasaras paaugstinās iespējamība, ka tai sekos nokrišņiem bagāts rudens, prognozē meteorologs Toms Bricis.

Intervijā laikrakstam "Diena" Bricis skaidro: "Faktiski jau šobrīd redzam, ka dažubrīd šis process ir sācies, jo Baltijas jūra ir uzsilusi tik ļoti kā nekad iepriekš, kopš veic plašus tās temperatūras novērojumus. Līdzko sakrājas tik daudz enerģijas, protams, rudenī ilgu laiku notiks intensīva iztvaikošana."

Bricis stāsta, ka jau šobrīd vērojams - tiklīdz mūsu reģionā ieplūst vēsāks gaiss, tā nokrišņu zonas virs Rīgas līča pastiprinās, jo ūdens ir ļoti silts un mākoņi var uzņemt vairāk tvaika, kas nozīmē arī stiprākus nokrišņus uz sauszemes.

Jau ziņots, ka šovasar Latvijā pārspēti vairāki karstuma rekordi.

Meteoroloģiskās vasaras garums šonedēļ Latvijā sasniegs 100 dienas, un sagaidāms, ka jau nākamnedēļ šā gada vasara kļūs par garāko novērojumu vēsturē.

Šā gada meteoroloģiskās vasaras sākums Latvijā bija agrākais novērojumu vēsturē, savukārt visvēlāk - līdz 10.-12.septembrim - vasaras siltums valstī turpinājās 1967., 2002. un 2009.gadā.

2002.gada vasara pagaidām ir garākā valsts vēsturē, tā ilga 107 dienas - no 27.maija līdz 10.septembrim.

Parasti meteoroloģiskā vasara ir īsāka par kalendāro vasaru, tās vidējais garums ir no 60 dienām Vidzemes augstienē līdz 80 dienām Zemgalē un Latvijas dienvidaustrumos.

Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei šonedēļ un nākamnedēļ maksimālā gaisa temperatūra caurmērā būs +20..+25 grādi, gaidāmas dažas nedaudz vēsākas un dažas siltākas dienas. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +10..+15 grādiem, reizēm piekrastē nekļūs vēsāk par +18 grādiem, bet dzestrākajās naktīs vietām valstī termometra stabiņš noslīdēs zem +10 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu