Indijas kosmosa ambīcijas - kļūt par ceturto valsti, kas nosūtījusi izplatījumā cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Indija grasās līdz 2022.gadam pirmoreiz sūtīt kosmosā cilvēku, paziņojis Indijas premjerministrs Narendra Modi. Taču vai valsts ir gatava šādam izaicinājumam? Un vai 50 gadus pēc kosmosa sacensības "karstākā" perioda tas vispār ir aktuāli?

Indijas Kosmosa pētījumu organizācijas (ISRO) zinātnieki aprēķinājuši, ka projekts izmaksās 1,28 miljardus ASV dolāru (1,1 miljardu eiro), vēsta raidorganizācija BBC.

Viņi uzskata, ka tas ir izdarāms. Misijā plānots izmantot smagāko valstij piederošo raķeti - "GSLV Mk-III", kas ir 640 tonnas smaga un 43 metrus gara. 

Foto: Scanpix

Raķete ir, kosmonautu nav

Raķete tika veiksmīgi palaista 2017.gadā. Šis notikums izpelnījās jūsmīgu reakciju Indijas medijos, kur tika izmantoti kolorīti salīdzinājumi, piemēram, ka raķete sver tikpat, cik 200 ziloņu vai piecas "Boeing 747" pasažieru lidmašīnas.

Raķete spēj pacelties 2000 kilometru augstumā, kas ir pietiekami, lai nosūtītu cilvēkus kosmosā. Pielāgojot pacelšanās vietu netālu no Bengālijas līča, to varētu izmantot kosmonautu nosūtīšanai izplatījumā.

Indijas zinātnieki pievērš lielu uzmanību drošībai. Jūlijā tika veikts raķetes izmēģinājums, kurā ar manekenu palīdzību tika simulēts, kas ar komandu notiktu raķetes kļūdainas palaišanas gadījumā. Zinātnieki arī izstrādājuši vieglas, karstumizturīgas flīzes, ar kurām grasās noklāt raķetes ārpusi - raķetei atgriežoties Zemes atmosfērā, tā berzes dēļ pakļauta līdz pat 1000 grādu temperatūrai.

Laboratorijā arī izveidots jauns skafandrs. Taču zinātnieki uzskata, ka lielākais izaicinājums būs kosmonautu apmācība, kā arī kosmonautu izdzīvošanas nodrošināšana, lai viņi varētu pārdzīvot ceļojumu kosmosā.

"Kosmonautu programma ne vien vairos nacionālo lepnumu, bet arī mudinās jaunatni izvēlēties karjeru zinātnē," sacīja kosmosa tehnoloģiju zinātnieks K. Sivans.

Foto: Scanpix

Kosmosa piedzīvojumu laiks beidzies?

Pirmais indietis kosmosā bija Rakešs Šarma, kurā 1984.gadā šo ceļu veica padomju raķetē. Cilvēka nosūtīšana kosmosā ir "dabisks attīstība ikvienā kosmosa programmā, kas sasniegusi zināmu brieduma līmeni - to varētu saukt par pieaugšanu", uzsver Šarma.

Līdz šim cilvēkus kosmosā nosūtījušas ASV, Krievija un Ķīna. Ja Indijai izdosies sasniegt savu ambiciozo mērķi, tā kļūs par ceturto valsti pasaulē, kas nosūtījusi kosmosā cilvēku.

Daži indiešu zinātnieki nav noskaņoti tik optimistiski kā viņu kolēģi. "Indiešu sūtīšana kosmosā ir absurda un idiotiska ideja, īpaši 50 gadus pēc tam, kad Nīls Ārmstrongs pirmoreiz nolaidās uz Mēness," uzskata zinātnieks V. Sidharta.

Ārmstrongs 1969.gada 20.jūlijā spēra pirmo soli uz Mēness virsmas. 

Sidharta uzsver, ka pašlaik kosmosā nosūtītie roboti spēj izpildīt daudzus uzdevumus, kas iepriekšējās desmitgadēs būtu uzticēti kosmonautiem, turklāt robotu izmantošanas gadījumā nav jāriskē ar cilvēku dzīvībām.

Viņam nepiekrīt Sivans, kurš uzstāj - mašīnas ne tuvu nespēj izdarīt visu. "Ja ārpus Zemes būs jāizveido cilvēkiem paredzētas kolonijas, kā gan Indija - viena no senākajām civilizācijām - var uz to tikai noskatīties?" viņš jautā.

"Izgāšanās nav pieļaujama," norāda Sivans. "ISRO komanda strādās, lai nodrošinātu, ka līdz 2022.gadam kosmosā tiek nogādāts indietis."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu