Biodegvielas ražotne sekmēs Latgales attīstību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

8. decembrī Daugavpilī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze atklāja SIA „MAMAS-D” biodegvielas ražotni un atzina, ka tas ir labs piemērs, kā uzņēmēji Latgalē var īstenot savas idejas. „Biodegvielu var saražot tepat Latvijā. Uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Daderko, viņa komanda un banka panākuši, ka uzņēmums no alus ražotnes pārtapis par lielu rapša pārstrādes uzņēmumu Latgalē un nacionālajā līmenī,” uzsvēra ministrs.

Savulaik Daugavpilī viena autobusa degvielas tvertnē tika ielieta biodegviela. Eksperiments neizdevās, jo autobuss bija ļoti vecs. A. Daderko paskaidroja, ka tīru biodegvielu var izmantot jaunās automašīnas un lauktehnikā, bet vecajai tehnikai biodegviela jāizmanto kā piedeva dīzeļdegvielai. Rapša ceha vadītāja Tatjana Veselova „Latgales Laikam” parādīja, kāds ceļš jānoiet rapša graudiem, lai tiktu saražota biodegviela. Graudus saspiež presē, rodas neapstrādātā rapša eļļa, kura tiks izmantota biodegvielas ražošanā. Uzņēmums dienā no 40 t rapša saražos desmit tonnas biodegvielas, sešas tonnas rafinētās rapša eļļas un sešas tonnas neapstrādātās rapša eļļas, bet gadā ražotnē plānots saražot 3,5 tūkstoši tonnu dīzeļdegvielas. Cilvēkam esot viegli strādāt, jo datori kontrolē, kā darbojas firmas „Oteza” piegādātās iekārtas un uzreiz norāda kļūdas, piebilda T. Veselova.

Uzņēmuma „MAMAS-D” valdes loceklis Aleksandrs Daderko pastāstīja, ka ražotne izveidota par ES SAPARD programmas finansējumu. Ražotni kreditējusi SEB „Latvijas Unibanka” Daugavpils filiāle – tā piešķīrusi vienu miljonu eiro. Lai saražoto iepriekš minēto biodegvielas daudzumu, būs nepieciešami aptuveni 12 tūkstoši tonnu rapša, kurus pirmām kārtām uzņēmums iepirkšot no Latgales zemniekiem. Šobrīd „MAMAS-D” slēdz līgumus ar rapša piegādātājiem. Uzņēmums par rapsi maksā tik, cik pārējās ES valstīs – 143 latus par tonnu, pastāstīja A. Daderko. Biodegvielas ražošanai nepieciešams arī metanols, kuru „MAMAS-D” iegādāsies Mažeiķu rūpnīcā. Jaunajam produktam esot jau pieteikušies pircēji.

Uzņēmumu atbalstījis arī Daugavpils Lauku konsultāciju centrs un Daugavpils rajona padome. Pašvaldības izpilddirektors Vitālijs Aizbalts atzina, ka valsts, pašvaldība un uzņēmēji var veiksmīgi sadarboties. Tādējādi tiek atbalstīti arī zemnieki kuriem būs rapša noieta tirgus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu