Jaunzēlandes mazpilsēta apsver kaķu aizliegumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mazpilsētā Jaunzēlandē izskanējis ierosinājums aizliegt visus mājas kaķus, jo peļu junkuri apdraud vietējo dabas daudzveidību, vēsta "The Guardian". Kaķi esot īpaši naski uz putnu ķerstīšanu, un tas varētu novest pie tā, ka šim reģionam raksturīgās putnu sugas kļūst apdraudētas vai izmirst.

Ja aizliegums stātos spēkā, visiem kaķu īpašniekiem Omaui nāktos savus mīluļus sterilizēt, aprīkot ar mikročipiem un reģistrēt. Savukārt pēc mājas mīluļa nāves nebūtu ļauts pagādāt sev jaunu kaķi.

"Mēs nenīstam kaķus," sacīja organizācija "Omaui Landcare Trust" pārstāvis Džons Kolinss. "Bet mēs gribētu panākt atbildīgu dzīvnieku turēšanu, un šī patiešām nav īstā vieta kaķiem."

Līdz oktobra beigām reģionālajai valdībai var iesniegt priekšlikumus jaunajam "kaitēkļu plānam", kura mērķis ir saglabāt bioloģisko daudzveidību.

Omaui iedzīvotāja Niko Džārvisa laikrakstam "Otago Daily Times" sacīja, ka esot šokēta par izskanējušo ieceri un plānojot ierosināt pret to petīciju. Apgādāšanās ar trim kaķiem esot bijis vienīgais veids, kā tikt galā ar reģionā izplatīto grauzēju problēmu, viņa norāda.

"Bez kaķa man gandrīz būtu neveselīgi dzīvot pašas mājā," teica Džārvisa.

Jaunzēlande apņēmusies līdz 2050.gadam iznīdēt visas ievestās plēsīgās dzīvnieku sugas, tai skaitā žurkas, oposumus un sermuļus. Šajā sakarā uzmanība pievērsta arī kaķiem, jo tie mēdz ķerstīt putnus.

Oklendas pašvaldība apsver ierosinājumu iemidzināt jebkuru nečipētu kaķi, kas notverts "ekoloģiski nozīmīgā teritorijā".

Par galveno kaķu ienaidnieku valstī kļuvis ekonomists un deputāta amata kandidāts Garets Morgans, kurš ierosinājis no Jaunzēlandes pilnībā izsvēpēt "dzimušos slepkavas" - mājas kaķus, kas apdraud vietējo faunu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu